Minut čtení: 4

Ten týden, kdy nešla myčka

To se nám tak jednou porouchala na týden myčka a protože jsem „křehká“ povaha, která si nelibuje v mytí nádobí, přišla jsem si trochu jako zpátky ve studentských letech na koleji, kdy oběd mimo menzu jistil rohlík s něčím, čaj a vrcholně míchaná vajíčka. Protože kdo by myl nádobí, když nemusí 😉 Naštěstí existuje kupa receptů na „chleba s něčím“, které mají styl, takže jsme ten týden nakonec přežili 🙂

 

Samozřejmě se nabízely ještě jiné možnosti řešení – třeba nastěhovat se na týden k mamince nebo si objednávat každý den pizzu a jíst jí rovnou z krabice, ale nakonec jsem se rozhodla, že to nějak zvládneme, než přijde pan opravář vrátit svět zase do normálu 🙂

 

Pokud také nemeditujete u mytí nádobí a hledáte inspiraci na nevšední chleba s něčím, který zvládnete připravit většinou s tím, co je zrovna po ruce v ledničce, bude vás tento článek bavit!

 

Veggie burger

 

 

Veggie burger je mojí oblíbenou letní rychlovkou a zdá se, že nám bude nakonec chutnat po celý rok. Někdo mu říká „veggie“, protože je vegetariánský a pro jiného je zase plný zeleniny.

 

Tak jako tak je rychlý na přípravu, chutná jako lehká teplá večeře a kromě pečiva na něj nepotřebujete žádné speciální suroviny.

 

Maso v tomto případě nahrazuje volské oko, které se kombinuje v burgeru s plátkem sýra. Výborný je klasicky cheddar, ale mě chutnají i plátkové sýry z Lidlu Tilsiter nebo Rahmkäse. Nejlepší je, když horké volské oko položíte rovnou na sýr a ten se tak lehce rozteče.

 

Pak už jen vezmete svou oblíbenou bulku, ať už klasickou pšeničnou na burger anebo zdravější variantu třeba s podílem žitné mouky. A podobně jako u klasického burgeru ji můžete i dopředu zlehka ogrilovat na pánvi nebo v toasteru.

 

Přidáte plátky rajčat, pár listů salátu a dresink. Osobně nemám ráda majonézu, tak si do burgeru dělám buď dresink z bílého jogurtu a česneku anebo bulku někdy namažu hrubozrnnou francouzskou hořčicí. Pak si do burgeru můžete přidat i plátky červené cibule nebo kyselou okurku. Prostě přesně podle svojí chuti jako u klasického burgeru 🙂

 

Avokádový toast

 

 

Kdo by nemiloval avokádový toast! Ta kombinace křupavého opečeného chleba a jemného avokáda s máslovou příchutí. Kdyby u nás byla snadno dostupná zralá avokáda za přiměřenou cenu, jedla bych jej snad každý den 🙂

 

Avokádový toast je úžasný i tím, jak snadné je ho připravit.

 

A pokud ho chcete pozvednout na trochu vyšší úroveň, můžete:

  • koupit žitný nebo vícezrnný chleba, který opečením v toasteru získá výraznější chuť a oříškové aroma
  • avokádo nemačkat až na toastu, ale raději bokem v misce; toast se tak nerozmáčí a bude křupavější
  • pro extra vlákninu a zdravé tuky posypat avokádový chlebík navrch ještě sezamovým semínkem

 

A jestli si chcete i v tomto případě trochu zavařit a nejen „mazat chleba s pomazánkou“, můžete si k toastu připravit třeba zastřené vejce, grilovaná rajčátka anebo žampiony.

 

Avokádo se také skvěle doplňuje s lučinou – to kdybyste měli třeba více strávníků a málo avokád 😉

 

Zajímavé servírování a chutě

 

 

Někdy už večer po práci opravdu nemám sílu ani inspiraci na zajímavé jídlo pro rodinu, ale mám takový malý trik, kterým to aspoň trochu „maskuju“ – zajímavé servírování.

 

Na úvodní fotce dnešního článku je toho názorná ukázka – „kouzelné“ břidlicové prkénko, které dokáže proměnit i pár zbytků z ledničky v krásné pohoštění. I když máte k dispozici třeba jen zbytek eidamu, můžete jej rozkrájet na kostičky, špalíčky a udělat pár plátků a hned výsledek vypadá jako sýrové prkénko.

 

Nebo stačí zkombinovat klasické suroviny s novým nápadem, jako třeba:

  • nivu, gorgonzolu nebo kozí sýr s pekanovými či vlašskými ořechy
  • camembert nebo brie s brusinkami (sušenými i nakládanými)
  • paštiku s cornichonkami (malé nakládané okurečky)

 

A když pak půjdete příště nakupovat, zkuste se v obchodě podívat po nové chuti, kterou jste již dlouho nebo třeba ještě vůbec nejedli. Já miluji kozí výrobky Dora z farmy Ratibořice a jejich česnekový pomazánkový sýr bude chutnat i těm, kteří jinak kozím výrobkům vůbec neholdují. Výborné jsou i tyhle zeleninové bašty, které chutnají jako pyré z pečené zeleniny s hořčicí. Můžete si je namazat na topinku jen tak anebo navrch ještě přidat porci grilovaných paprik, rajčat, ale klidně i cuket nebo lilku.

 

Dobrou chuť 🙂

 

Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu! Nebo se přihlašte k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek 🙂

 

Tento příspěvek není nikým sponzorovaný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.