Minut čtení: 3

Netradiční přílohy ke grilování

Salát caprese z grilu, cuketa na bulharský způsob, čerstvá kukuřice z grilu a plněné žampiony. Čtyři sezónní suroviny a pár minut přípravy ozvláštní vaši letní grilovačku jako netradiční přílohy i samostatná lehká vegetariánská jídla. Vyzkoušejte tyhle alternativy k pečivu a dejte mi vědět, která varianta vám chutnala ze všech nejvíc!

 

Salát caprese z grilu

 

Caprese je tradiční italský salát, díky kterému můžete skvěle zužitkovat přebytky rajčat a bazalky na zahrádce.

 

V malém pekáčku nebo žáruvzdorné nádobě smíchejte pokrájená zralá rajčata, kousky mozzarelly, zlehka osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.

 

Pekáček přesuňte na gril a připravujte cca 20 minut (podle žáru), až rajčata pustí šťávu a mozzarella se rozteče. Pak směs promíchejte, aby se všechny chutě spojily a přidejte navrch hrst natrhaných lístků bazalky.

 

Standardně se caprese salát podává chladný. Když ho jednou pro změnu zkusíte připravit na grilu, dostanete nejen výborný salát, ale i chutnou šťávu, která přímo vybízí k namáčení bagetky… Přidejte sklenku bílého vína nebo prossecco a recept na pohodové odpoledne venku je na světě 🙂

 

Cuketa na bulharský způsob

 

Recepty z cukety jsou jedním z nejvyhledávanějších letních dotazů, protože i tady si často lámeme hlavu, jak zužitkovat její nadbytky…

 

Cuketa na grilu je u nás již klasickou přílohou k masu. Když se nám přejí ve své obyčejné podobě, vzpomenu si, jak nám ji připravovali na dovolené v Bulharsku – s koprem!

 

Pokud nepatříte vyloženě mezi odpůrce kopru kvůli jeho aroma či chuti, určitě tuhle změnu vyzkoušejte. Stačí smíchat nasekaný kopr s olejem a cuketu v něm marinovat.

 

Po upečení na grilu jí klidně do směsi koprového oleje můžete vrátit. A následně podávat jako přílohu k masu anebo ji doplnit o sýr feta a připravit si tak vegetariánské jídlo.

 

Čerstvá kukuřice na grilu

 

Tenhle recept jsem okoukala od mé oblíbené vegetariánské food bloggerky Cookie & Kate. Nikdy by mě totiž nenapadlo, že je možné vzít čerstvou kukuřici (jako byste jí právě utrhli z pole) a dát jí rovnou na gril bez jakéhokoliv předváření!

 

Trik je totiž v tom, že pokud na klasu necháte i všechny jeho listy, ty zafungují podobně jako třeba alobal. Zrníčka kukuřice pod nimi zůstanou chráněná proti žáru grilu a vydusí se do měkkosti.

 

Kukuřici nemusíte dopředu nijak připravovat, opravdu ji jen čerstvou položit na gril. Po cca 30-40 minutách (podle žáru) klas sundejte z grilu a odložte na talíř. Nechte jej krátce zchladnout, pak oloupejte všechny listy a ostrým nožem seřízněte zrníčka kukuřice z klasu do misky.

 

 

Zrníčka kukuřice smíchejte ještě teplá s kouskem másla. Případně přidejte oblíbené nasekané bylinky a špetku soli podle své chuti.

 

Kukuřice je skvělá příloha k masu, stejně tak jí ale můžete smíchat se zakysanou smetanou a připravit z ní dip třeba k nachos.

 

Plněné žampiony z grilu

 

Poslední jídlo funguje opět skvěle jako netradiční příloha ke grilování i jako lehké letní jídlo samo o sobě.

 

Z větších žampionů (ideálně hnědé žampiony nebo portobello houby) odlomte nožku a kuchyňským papírem očistěte klobouk houby. Ten pak uvnitř naplňte tenkými plátky česneku, které do houby zlehka zapíchnete. Přidejte kousek másla a parmazánu, sůl, pepř a zakápněte kvalitním olejem.

 

Pak houby přesuňte na gril a za 10-15 minut máte hotovo. Přidejte grilovaný hermelín nebo kvalitní klobásky a projednou budete mít po grilování lehčí žaludek, než po klasické krkovičce a burgerech.

 

Anebo žampiony jen doplňte bagetkou a bílým vínem 🙂

 

 

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.