Minut čtení: 5

Moje recepty z farmářského trhu

Miluju farmářské trhy. Když si můžu po ránu venku na trzích vše osahat, ovonět a přitom mě rovnou napadají recepty, které ze surovin půjdou snadno vykouzlit. Jak říká Zdeněk Pohlreich: „Vezmi co nejkvalitnější suroviny a udělej s nimi co nejméně, protože nejlepší kuchařka bude stejně vždycky matka příroda…“.

 

Pojďme se tedy podívat týden za týdnem, co dobrého jsem pořídila na farmářských trzích a jaká jídla šla z lokálních surovin snadno uvařit.

 

Brambory, houby, červená řepa, kedlubny, ředkvičky, česnek a selský jogurt

 

 

Na pohled úplně obyčejné suroviny, které už má nejspíš většina z nás doma ve špajzu. Tak co s nimi? 🙂

 

Moje recepty z farmářského trhu:

  • řecké brambory pečené s citronem, oregánem a olivovým olejem, podávané s lžící selského jogurtu s bylinkami
  • smetanové houbové rizoto s listy ředkviček namísto špenátu
  • zeleninová minestrone s pokrájenými listy kedluben a hrstí těstovin
  • bulgur s pečenou řepou, kořenovou zeleninou a česnekem
  • selský jogurt s vlašskými ořechy, ovocem/rozinkami a medem

1) Brambory omyjte, rozkrájejte na čtvrtky a dejte do pekáčku. Zalijte šťávou z jednoho citronu, několika lžícemi olivového oleje, posypejte solí, pepřem a vydatnou dávkou sušeného oregána. Vše promíchejte a dejte péct do trouby na 50 minut. Brambory jsou skvělé samy o sobě i jako příloha k masu. Pokud máte okurku a kopr, můžete k nim udělat rovnou tzatziky!

 

2) Hnědé krémové žampiony jsou skvělé do tradičního italského rizota. Tentokrát je budu ale vařit s hnědou natural rýží. Na olivovém oleji osmahnu pokrájenou cibulku, zarestuju pokrájené žampiony a pak krátce i rýži. Vše podliju dostatkem tekutin (používám domácí zeleninový vývar nebo vodu a bylinkovou sůl) a zakryté nechám vařit 35-40 minut do změknutí. Nakonec přiliju trochu smetany na zjemnění a vhodím pokrájené listy ředkviček namísto špenátu, ty stačí jen v jídle spařit. Žampiony vždy skvěle doplní tymián a bílé víno!

 

3) Zeleninová minestrone patří ke stálicím v naší domácnosti a mě baví, že se do ní dá zužitkovat téměř libovolná zelenina. Základní recept na minestrone polévku tentokrát doplním pokrájenými listy kedluben (bez středového košťálu) namísto špenátu, ředkvičkami a hrstí drobných těstovin. Polévka tak zasytí jako lehký oběd i zdravá večeře.

 

4) Bulgur s pečenou zeleninou patří k našim oblíbeným bezmasým jídlům a podobně jako minestrone může obsahovat pokaždé trochu jinou zeleninu. Základní recept na bulgur s pečenou zeleninou tentokrát „přiostřím“ pečeným česnekem. Alternativně můžete místo bulguru použít kuskus nebo jiné drobné těstoviny.

 

5) Nejsnazší recept ze všech je skvělý jako zdravá snídaně, svačina i moučník po jídle. Do misky dejte několik lžic selského jogurtu, doplňte oblíbenými ořechy, ovocem nebo rozinkami a pokapejte medem podle chuti. Žádný přidaný cukr už není potřeba. 🙂

 

Nové brambory, chřest, italský pršut, parmazán a farmářské pečivo

 

 

Miluju, když se v sezónní produkci potkají nové brambory a chřest. V kombinaci s holandskou omáčkou jsou tou pravou bránou do pozdního jara, která už bývá plné teplejších dnů a přírody v rozpuku. Recepty tohoto týdne jsou ale opět snadné a holandskou omáčku přenecháme raději profesionálům. 🙂

 

Moje recepty z farmářského trhu:

  • italské rizoto s bílým vínem, chřestem a parmazánem
  • vegetariánské burgery v bramborové a dýňové bulce
  • pečené nové brambůrky s pršutem a chřestem
  • sušené švestky zabalené v pršutu na gril

1) Na pravé italské rizoto budete potřebovat rýži arborio. Tu dnes koupíte i v běžném marketu, tak ji nenahrazujte parboiled, basmati či jasmínovou rýží, kterou máme všichni obvykle doma. 😉 Na olivovém oleji krátce orestujte nasekanou cibuli, pak i rýži a vše zalijte trochou bílého vína. Když se víno odpaří, vařte rýži ponořenou v dostatečném množství tekutin (zeleninový vývar) do změknutí. Ke konci vaření přidejte k rýži pokrájený chřest, ten by se měl vařit zhruba 10 minut. Po odstavení vmíchejte nastrouhaný parmazán a podávejte se zbytkem bílého vína.

 

2) Odlehčené veggie burgery připravuju s volským okem namísto masa. Doplním haldou čerstvé zeleniny (salát, pokrájené rajče, okurka…), plátkem sýra, dresinkem podle chuti a kvalitním pečivem. Věřte, že ani zarytý masožravec nebude jednou remcat. 🙂

 

3) Nové brambory opláchnu a nasypu do pekáčku. Zakapu kvalitním rostlinným olejem, osolím a opepřím. Brambůrky dám péct do trouby na 200 stupňů a začnu si připravovat chřest. Odlámu zdřevnatělé konce a zbytek chřestu zabalím do pršutu. Na posledních 20 minut pečení chřest s pršutem přihodím navrch brambůrek. Po upečení brambory lehce rozmáčknu vidličkou, aby se do nich nasákl i vypečený tuk z pršutu. Můžete doplnit čerstvým salátem nebo cherry rajčátky.

 

4) Sušené švestky v pršutu krátce orestované v pánvi nebo na grilu patří mezi typické španělské tapas. Přijdou vhod jako předkrm na grilování, chuťovka k pivu, masu i na zobání s dalšími delikatesami. Výborné sušené švestky mají třeba v Lidlu.

 

Nové brambory, italské delikatesy, ovčí bryndza a rajčata

 

 

Pokud máte to štěstí, že na vaše farmářské trhy zavítá i prodejce kvalitních sýrů, máte už vlastně napůl uvařeno. 🙂

 

Moje farmářské recepty pro tento týden:

  • nové brambory s bryndzou a pažitkou nebo jarní cibulkou
  • gnocchi s gorgonzolou a vlašskými ořechy
  • krůtí prsa pečená v pršutu s orestovanými rajčaty
  • bramborové bulky plněné sýrem a karamelizovanou cibulkou

1) Nové brambůrky očistěte, ale neloupejte. Jejich slupka je natolik jemná, že jí po uvaření klidně můžete jíst i s bramborami. Uvařené brambůrky rozmačkejte v hlubokém talíři, posypejte kousky bryndzy (pokud je na vás moc aromatická, můžete jí smíchat s tvarohem nebo lučinou), zalijte rozpuštěným máslem a zasypte pokrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou. Tohle jídlo bych osobně mohla jíst snad nonstop!

 

2) Gnocchi uvařte podle návodu. Mezitím v pánvi nechte pozvolna roztát kvalitní gorgonzolu. Do rozpuštěného sýra vmíchejte horké noky a přihoďte hrst nasekaných vlašských ořechů. Rychlé a snadné jídlo, které vás zahřeje i na duši. 🙂

 

3) Celá krůtí prsa ochuťte oblíbenými bylinkami, opepřete, potřete balzamikovým octem a zabalte ze všech stran do několika plátků pršutu. Prsa by měla být v pršutu úplně schovaná. Pak je vložte do menšího pekáčku, trošičku podlijte vodou nebo bílým vínem a dejte péct na 180 stupňů a 60 – 80 minut. Pršut krůtí prsa během pečení jemně ovoní a s balsamikem zaručí, že nebudou vysušená, ale naopak křehká. A ten výpek! Podávejte s orestovanými rajčátky a dobrou bagetou nebo šťouchanými bramborami.

 

4) Cibuli nakrájejte na proužky a opékejte v pánvi na oleji. Po cca 10 minutách přidejte plátek másla a lžíci cukru. Vše rozmíchejte a cibulku nechte s cukrem cca dalších 10 minut zkaramelizovat. Bude pak jemně sladká, takže je ideální jí doplnit výraznějším ostřejším sýrem. Bramborové bulky rozřízněte a krátce orestujte z obou stran (třeba v toastovači). Bulky naplňte sýrem a cibulkou a nechte si chutnat. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.