Minut čtení: 5

Lepší než dýňová polévka – jedno pyré na tři různé recepty

Dýně je malý kulinářský zázrak. Dlouho vydrží, dá se připravit na slaný i sladký způsob, nestojí moc a ještě má ryze optimistickou barvu i tvar! Dýňová polévka se tak usídlila už asi natrvalo v českých domácnostech, každý má svůj recept na tu nejlepší dýňovou polévku a vaří jí nejspíš i v průběhu roku, nejen na podzim. Zkusili jste ale někdy z dýně připravit i něco jiného? Dnešní příspěvek vám přiblíží jak udělat snadné dýňové pyré, které během chvilky proměníte až na tři různé recepty.

 

Nažhavte troubu, opláchněte dýni, nabruste si velký nůž a jdeme na to. 🙂

 

Dýňové pyré – základní recept

 

 

Dýňové pyré je skvělý základ pro mnoho jídel. Od dýňové polévky, kterou tak nemusíte ani mixovat, až po recepty zmíněné dále:

  • dýňovou bábovku s vlašskými ořechy
  • dýňové noky se šalvějovým máslem a parmazánem
  • dýňovou omáčku na těstoviny

 

Postup přípravy dýňového pyré je úplně jednoduchý – libovolnou odrůdu dýně (hokkaido, máslovou, muškátovou dýni atp.) rozkrojíte na dvě poloviny. Z vnitřku dýně vydlabete lžící všechna semínka a přebytečnou dužinu okolo nich.

 

Pak půlky dýně položíte na plech a dáte do vyhřáté trouby péct na 180 stupňů do změknutí. Obvykle se za 40-45 minut dužina upeče a je natolik měkká, že jí jde snadno vyškrabat polévkovou lžící do misky. A to je přesně základ na další vaření.

 

Dýňová bábovka

 

 

Dýňová bábovka je absolutně skvělá a když jí upeču večer, tak ráno stěží zbude půlka. 🙂 Důvodů je hned několik – dýňová bábovka se peče s olejem a dýňovým pyré, takže není suchá ani po několika dnech a zajímavou chuť a aroma jí dodává směs skoro až vánočního koření a vlašské ořechy.

 

Na klasickou formu na bábovku budete potřebovat:

  • 150 g cukru
  • 240 ml rostlinného oleje (používám kombinaci řepkového a dýňového oleje)
  • 3 celá vejce
  • 250 g hladké mouky (1/3 můžete nahradit třeba celozrnnou nebo špaldovou moukou)
  • 3 vrchovaté lžičky směsi koření Mixed spice z Marks&Spencer (obsahuje pomerančovou kůru, skořici, muškátový oříšek, kardamom, badyán, ale i špetku pepře a kurkumy)
  • alternativně směs koření 1,5 lžičky skořice, 1,5 lžičky sušeného zázvoru, 1/4 lžičky kardamomu a 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku obě kořenící směsi jsou ve výsledku výborné a střídám je podle toho, co mám k dispozici
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 360 g dýňového pyré
  • 80 g posekaných vlašských ořechů

 

Příprava je časově i energeticky nenáročná – v robotu vyšlehejte cukr s olejem a vejci, až vytvoří jemnou žlutou pěnu. Pak přidejte mouku a směs koření, sodu a prášek do pečiva. Nakonec vařečkou nebo stěrkou vmíchejte dýňové pyré a posekané ořechy, těsto dobře promíchejte a vlijte do formy na bábovku. Vložte na spodní příčku do trouby rozehřáté na 160 stupňů a pečte zhruba 40-50 minut. Propečenost bábovky poznáte klasicky pomocí špejle, která by měla po zapíchnutí do těsta vyjet čistá a suchá.

 

Dýňové noky se šalvějovým máslem

 

 

Dýňové noky jsou vlastně takové domácí gnocchi, jen se namísto brambor využije dýňové pyré.

 

Na dýňové noky budete potřebovat:

  • dýňové pyré
  • hladkou mouku – odhadem v poměru 1:2 s pyré, ale stejně jako bramborové knedlíky, i toto těsto si prostě „řekne“ samo o dostatečný podíl mouky
  • špetku soli
  • máslo
  • 1-2 hrsti lístků šalvěje (ideálně čerstvé, ale může být i sušená)
  • strouhaný parmazán navrch

 

Na válu smíchejte všechny suroviny a přidávejte mouku tak dlouho, až vám vznikne jemné, ale kompaktní těsto jako na bramborové knedlíky.

 

Pak těsto rozdělte na několik dílů a ty rozválejte na dlouhé válečky. Válečky rozkrájejte na menší, zhruba 2 cm kousky, a pro hezčí výsledný efekt do nich můžete obtisknout vroubky vidličkou.

 

Zatímco tvoříte dýňové nočky, dejte si vařit velký hrnec s osolenou vodou. Když jsou nočky hotové a voda vře, vsypte je postupně do hrnce, zlehka promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu a nechejte je vařit na střední stupeň. Jakmile nočky samy vyplavou na hladinu, dejte jim ještě zhruba 2 minutky a pak je vylovte do cedníku, kde z nich okape přebytečná voda. Tímto způsobem by měly být jemné a nadýchané, akorát na skus.

 

Dýňové noky nejraději připravuju naslano, se šalvějovým máslem, což může znít zvláštně, ale je to opravdu výborné! Máslo rozpusťte v rendlíku a šalvěj v něm krátce orestujte, čímž se máslo ovoní. Voňavým máslem pak noky polijte a dozdobte strouhaným parmazánem nebo sýrem grana padano.

 

Tím, že je dýně lehce nasládlá, by ale nočky šly podávat i nasladko – třeba s povidly a tvarohem anebo s mákem.

 

Těstoviny s dýňovou omáčkou

 

 

Poslední recept je velmi rychlý a hodí se třeba jako rodinná večeře v průběhu pracovního týdne.

 

Na dýňovou omáčku budete potřebovat:

  • tři stroužky česneku
  • dýňové pyré
  • 33% smetanu
  • špetku soli, čerstvě umletý pepř
  • volitelně lžičku kurkumy, špetku muškátového ořechu nebo mletého zázvoru

 

Na olivovém česneku zlehka orestujte prolisovaný nebo najemno nakrájený česnek, trvá to zhruba tři minutky. Pak krátce zarestujte všechna koření a přidejte dýňové pyré.

 

Když se celá směs propojí a prohřeje, přilijte smetanu tak, aby vám vznikla krémová omáčka připomínající hustší dýňovou polévku. Nechte krátce probublat, aby se spojily všechny chutě a dejte mezitím vařit těstoviny. Výborně se hodí linguine, ale i klasické špagety, případně ty trojbarevné ochucené špenátem a mrkví.

 

Když jsou těstoviny vařené, slijte je a vmíchejte do hotové omáčky. Celou směs pak můžete na talíři ještě dozdobit dýňovým olejem a dýňovými semínky – dělám to tak i s dýňovou polévkou a říkám tomu „dýňový hattrick“. 🙂

 

Dobrou chuť!

 

Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu! Nebo se přihlašte k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek. 🙂

 

První dva recepty jsou převzaté z edice receptů Apetit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.