Minut čtení: 6

Lehké jarní recepty, které vám dodají energii

Březen pro mě osobně bývá zlomovým měsícem v jídelníčku. Přirozeně místo masa, teplých a sladkých jídel začnu toužit víc po čerstvých surovinách, zelenině ve všech podobách a nedělá mi problém vynechat ze svého jídelníčku maso a masné výrobky, klidně i na celý týden. Věřím, že se tím tělo samo chystá na novou sezónu, která s sebou přináší i novou čerstvou energii. A tak pěstuju řeřichu a vařím lehčí jídla – po kulinářské stránce i na trávení.

 

Pokud hledáte inspiraci na snadné jarní recepty, pak vás bude dnešní článek bavit. Všechna jídla si totiž můžete připravit snadno doma, a to i bez speciálního kulinářského vybavení. Jen na hummus je potřeba mít sekáček s nožem ve tvaru S. Pokud ho nemáte a ptali jste se i sousedů a maminky, můžete si hummus vždycky koupit. 😉 Domácí je ale nejlepší!

 

Domácí hummus z cizrny

 

 

Klasický hummus z cizrny mám moc ráda – jako svačinku, jako lehký oběd, případně i večeři. Vždycky totiž záleží na tom, s čím hummus podáváte a čím ho doplníte.

 

Moc kupovaných hummusů z obchodu mě ale popravdě nenadchlo. Buď jsou moc česnekové, nebo obsahují římský kmín a další příměsi, které nemám ráda.

 

Když moje oblíbená vegetariánská bloggerka Cookie & Kate zveřejnila svůj osvědčený recept na domácí hummus z cizrny, věděla jsem, že bude mít úspěch. Kate si totiž vždy dá tu práci, aby otestovala různé recepty z různých zdrojů a nakonec z nich vytvořila ten vítězný recept, který vždy klapne a bude mít úspěch jak doma, tak třeba i jako dárek na návštěvu nebo party!

 

Na domácí hummus z cizrny budete potřebovat:

  • 1 a 1/2 hrnku vařené cizrny (buď můžete použít cizrnu z plechovky anebo uvařit sušenou. Tu nejprve namočte na několik hodin do studené vody a poté propláchněte a vařte v dostatečném množství vody do změknutí. K tomu vám pomůže i 1/2 lžičky jedlé sody, která naruší slupku cizrny a ta se tak rychleji uvaří)
  • 1/4 hrnku šťávy z citronu
  • 1 středně velký stroužek česneku, pokrájený nahrubo
  • 1/2 hrnku tahini (sezamová pasta, kterou koupíte dnes už v každé zdravé výživě i marketu)
  • 2 – 4 lžíce ledové vody (pomůže při mixování dosáhnout lepší konzistence hummusu)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř, případně další koření podle chuti (červená paprika, římský kmín apod.)

 

Začněte „marinádou“. V sekáčku umixujte šťávu z citrónu, pokrájený česnek a 1/2 lžičky soli do hladké směsi. Tu pak nechte odležet zrhuba 10 minut. Česnek díky citrónové šťávě ztratí svojí štiplavost a v hummusu bude znát tak akorát…

 

Pak opět zapněte mixér a přidejte tahini a 2 lžíce vody a umixujte do hladké světlé směsi. Nakonec vsypte cizrnu a mixujte, dokud nemá hummus požadovanou konzistenci. V průběhu mixování přidejte lžíci olivového oleje a podle potřeby i další 1 – 2 lžíce ledové vody.

 

Hummus je skvělý jako svačinový dip, když si k němu nakrájíte na špalíčky mrkev, okurku nebo třeba řapíkatý celer. Když k němu přidáte nachos nebo grisini, bude skvělý i na party. A když ogrilujete cukety, lilky nebo žampiony a přidáte bagetku nebo pita chleba, získáte lehký oběd nebo večeři.

 

Rychlé těstoviny s cuketou a rajčaty

Kdykoliv potřebuju udělat rychlé teplé jídlo a máme doma čerstvou cuketu a plechovku krájených rajčat, dělám tyhle rychlé těstoviny.

 

Na rychlý oběd pro tři budete potřebovat:

  • 1/2 sáčku těstovin typu penne, fusilli, rigatoni nebo farfale (mohou být i celozrnné nebo s příměsí zeleniny)
  • 1 stroužek česneku pokrájený nahrubo
  • několik čerstvých rajčat pokrájených na kousky nebo 1 plechovku loupaných rajčat
  • 1/2 cukety pokrájené na půlkolečka
  • 1 vrchovatou lžičku hnědého cukru
  • olivový olej
  • sůl, pepř a bylinky podle obliby (nejlepší je bazalka a oregáno)

 

Zatímco se vaří těstoviny, rozpalte si v pánvi olivový olej a 5 – 10 minut na něm grilujte pokrájenou cuketu. Pak přidejte česnek a zlehka ho zarestujte s cuketou, vzájemně se tak ochutí a hezky doplní. Nakonec přidejte rajčata a celou směs ještě krátce povařte.

 

Pokud máte sušené bylinky, přidejte je už do rajčatové směsi a nechte alespoň 5 minut vařit, aby se nasákly tekutinou a měly čas rozvinou svou chuť. Pokud používáte naopak čerstvé bylinky (obzvlášť bazalku), přidejte je až ke konci vaření, aby varem nezhnědly a svou chuť a vůni naopak neztratily.

 

Omáčku na těstoviny podle chuti dotáhněte solí, pepřem a vždycky přidávám lžičku hnědého cukru, která stáhne štiplavou kyselost rajčat. Když navíc navrch jídla přisypete trochu strouhaného parmazánu, nezůstane žádný strávník nespokojený. 🙂

 

V kuchyni jsou často ty nejsnazší věci vlastně nejlepší, a tak jsem tohle jídlo nestihla ani vyfotit. 🙂

 

Mrkvový koláč nebo-li carrot cake

Když jsem doma poprvé ohlásila, že bych chtěla péct mrkvový koláč, tak se manžel zatvářil, jako by to byl poslední vegetariánský nesmyslný výstřelek. Pak ale naznal, že je koláč opravdu výborný a protože má vždy úspěch u všech, udělám tímto receptem radost nejen všem našim návštěvám, které po něm touží, ale snad i vám. 🙂

 

 

Na těsto koláče si připravte:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 lžičku javorového sirupu
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 lžičku sody
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 1 vrchovatou lžičku skořice
  • 0,5 hrnku kvalitního oleje (ráda dávám řepkový, někdy i trochu dýňového)
  • 1,5 hrnku nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů

 

Na bílou polevu/krém pak budete potřebovat:

  • kousek másla
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1 měkký tvaroh ve vaničce nebo kostce
  • 1 malou kostku Lučiny nebo podobného žervé

 

Recept je opravdu jednoduchý, rychlý a zvládnete jej klidně i bez kuchyňského robota. Nejdřív v míse vyšlehejte vejce s cukrem a sirupem tak dlouho, až se cukr rozpustí (trvá to jen pár minut). Pak postupně přisypte všechny suché suroviny a stěrkou na vaření umíchejte hladké těsto. Ke vzniklé směsi přidejte olej a nakonec vmíchejte i mrkev a ořechy.

 

Těsto přelijte do kulaté formy na dort nebo koláč a dejte péct na 175 stupňů Celsia doprostřed trouby. Mrkvový dort se peče zhruba 50 – 60 minut. Že je hotový poznáte klasicky tak, že do něj na několika místech vpíchnete špejli nebo párátko a ty vyjdou ven suché bez nánosů mokrého těsta.

 

Zatímco koláč stydne, začnu si připravovat bílou polevu. Ve misce rozpusťte kousek másla a do něj pak stěrkou vmíchejte 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru. Do této směsi pak přidejte tvaroh a Lučinu a stěrkou vytvořte hladký krém.

 

Nejčastěji chystám mrkvový dort tak, že ho rozkrojím podélně vejpůl a polevu nanesu jak dovnitř, tak i navrch dortu. Nejlepší je pomazat i strany koláče, protože se tak těsto hezky uzavře pod polevu a nevysychá. Mrkvový dort je často nejlepší dokonce až druhý nebo třetí den, kdy se rozleží, málokdy ale tak dlouho vydrží. 🙂

 

Někdy mám kreativnější náladu a tak dort pomažu uvnitř meruňkovou marmeládou a polevu dám hlavně navrch dortu a jeho strany. V obou případech ho vždycky ještě dozdobím vyloupanými vlašskými ořechy. Pokud nesete dort na návštěvu nebo třeba oslavu, můžete koupit v cukrárně ještě malé marcipánové mrkvičky.

 

Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu pro víc inspirace. Anebo se přihlašte k odběru newsletteru v zápatí webu a už vám neunikne žádný článek. 😉

 

Recept na hummus je převzatý od vegetariánské bloggerky Cookie & Kate, zbylé dva recepty jsou mé vlastní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *