Bylinky v kuchyni a zero food waste
S příchodem babího léta je nejvyšší čas sklidit bylinky na zahrádce a vyrobit z nich zásoby na zimu. Pokud máte přebytky bylinek a nevíte přesně, co s nimi, vyzkoušejte některou z mých oblíbených metod, jak je uchovat tak, aby neztratily své aroma a sílu. Recepty, jak zpracovat bylinky, jsem spojila ještě se svým druhým oblíbeným tématem – nápady, jak nevyhazovat žádné jídlo v domácnosti, tzv. zero food waste.
Bylinky v kuchyni
Stejně jako má každá bylinka jiné nároky na pěstování a jiný užitek, tak se liší i způsoby, jakými je dobré jí uchovat na zimu. Některé bylinky jsou výborné sušené, protože neztratí nic ze svého aroma a to pak přenesou jako nezaměnitelnou chuť třeba do polévky, dušeného jídla nebo pomalé pečeně. Jiné bylinky je naopak nejlepší naložit nebo zamrazit, protože sušením mění svou chuť k horšímu – pro mě typicky například bazalka.
Bylinková sůl
Bylinková sůl je mým nejoblíbenějším receptem na zpracování bylinek vůbec. Je velmi snadná na přípravu, dá se vyrobit v mnoha kombinacích vhodných takřka do všech jídel a navíc díky ní nebudete už nikdy muset kupovat umělé bujóny na dochucení jídel. Z pohledu zdravého životního stylu jsou to hned dvě mouchy jednou ranou – méně chemie v kuchyni a méně odpadů současně 🙂
Pro univerzální bylinkovou sůl, kterou využijete do polévek i omáček namísto bujónu, budete potřebovat:
- 200 g soli – můžete použít jak jemnou, tak i hrubou sůl, která pak s bylinkami vytvoří hrubší krystalky, ideálně i růžovou himalájskou sůl
- 2 – 3 velké hrsti bylinek podle vaší obliby – určitě by měla dominovat petrželka, oregáno nebo majoránka a tymián. Podle chuti pak můžete přidat i pažitku, libeček nebo třeba saturejku.
U bylinek otrhejte lístky, větší listy (třeba libečku) nebo dlouhé stonky pažitky můžete zlehka pokrájet na menší kousky a všechny ingredience pak společně umixujte v mixéru se solí. Celou směs stačí mixovat jen pár minut, lístky nemusí být umixované úplně na kaši, ale vše by se mělo hezky propojit a sůl získat nazelenalou barvu.
Výslednou směs pak rozprostřete na plech a nechte vysušit na sluníčku. Nebo dejte do trouby s pootevřenými dvířky „péct“ na 50 stupnů tak dlouho, až sůl vyschne a půjde nadrobit na krystalky (odhadem méně než 1 hodinu).
Takto usušená sůl bez zbytečné vody z bylinek vám v zavřené sklenici vydrží určitě až do jara. Osobně jí používám všude tam, kde bych jinak musela dávat bujón – do vývarů i krémových polévek, do omáček, do rizota nebo kuskusu, i do dušených jídel a pomalých pečení.
Můžete si také připravit jednodruhové soli. Postup je stejný jako výše, jen sůl zkombinujete s jednou dominantní, maximálně dvěmi bylinkami.
Výborné kombinace pro speciální bylinkové soli jsou:
- rozmarýnová sůl – výborná na pečené brambory z trouby, grilovanou zeleninu, jehněčí maso i ryby
- šalvějová sůl – v menším množství je skvělá do mletého masa, třeba masových kuliček v rajské omáčce
- tymiánová/saturejková sůl – skvělá na vepřové maso, do houbových jídel nebo smetanových omáček
Bylinkové máslo
Bylinkové máslo se připravuje podobně jako bylinková sůl, případně můžete bylinky jen ručně pokrájet a v misce smíchat ručně se změklým máslem. Bylinkové máslo pak plním do zásobníků na led a uchovávám v mrazáku pro rychlé použití.
Nejlepší kombinace bylinkového másla a jejich využití, které jsme si oblíbili:
- bylinkové máslo s česnekem – hodí se na libovolný steak při vaření v kombinaci s olejem a po jeho uvaření jako dekorace a dochucení navrch masa
- bylinkové máslo se sladkou paprikou – když ho namažete do bagetky a tu pak krátce ogrilujete, rázem získáte chutnou přílohu k masu nebo rybě nebo i samostatné menší pohoštění. I v tomto případě můžete přidat česnek, pokud ho máte rádi. Jinak je výborná kombinace s pažitkou, tymiánem a oregánem.
- bylinkové máslo se strouhankou – tato kombinace zní trochu zvláštně, ale pokud chystáte pečeni masa v celku nebo i samostatné steaky, smíchejte ke konci vaření změklé bylinkové máslo se strouhankou tak, aby vám vznikla hustší pasta. Tu pak naneste na maso a dejte jej krátce pod gril. Máslo se strouhankou vyrobí navrch masa křupavou krustu a dodají jídlu úplně jiný rozměr.
Bylinkový olej
Bylinkový olej je skvělý k dochucování salátů, do těstovin, na pečené brambory a zeleninu, ale i k celkové přípravě jídel. Podobně jako u bylinkové soli záleží jen na vás, zda do oleje naložíte mix svých oblíbených bylin nebo jen jednu dominantní.
Nevýhodou bylinkového oleje je, že může rychle žluknout, anebo části bylin, které již v lahvičce nejsou ponořené v oleji, mohou chytit plíseň. Vyplatí se tedy chystat si spíš menší množství bylinkového oleje anebo si jej zamrazit jako malé kostky podobně, jako bylinkové máslo.
Mojí nejoblíbenější kombinací je mix olivového oleje s bazalkou, oregánem a česnekem. Stejně jako bylinkové máslo si i tuto směs uchovávám v mrazáku jako malé kostky a ty pak použivám jako základ do italských jídel.
Bylinkové čaje a kosmetika
Příprava domácího bylinkového čaje je vlastně nejsnazším způsobem zpracování bylin – stačí je prostě usušit a následně uchovat v papírovém sáčku nebo uzavíratelné nádobě.
Na podzimní a zimní období chřipek a splínů si vždy nasuším mátu, meduňku, šalvěj a levanduli a pak je používám buď samostatně nebo v kombinaci třeba i s klasickým kupovaným čajem.
Z bylinek si můžete snadno a rychle vyrobit i voňavou domácí kosmetiku – inspirujte se třeba mým rychlým návodem na DIY levandulový peeling.
Zero food waste
Minulý týden jsem psala o zero waste principech v domácnosti, tedy jak výrazně zredukovat odpad, který jako domácnosti tvoříme. A zero food waste je určitou nadstavbou tohoto téma. Hlavně mé oblíbené, protože jestli mě něco dokáže opravdu rozčílit, tak když se vyhazuje jídlo – pro tu práci, kterou si někdo dal s jeho vypěstováním nebo výrobou, z finančních důvodů, i pro čas, který jsem věnovala jeho vaření.
Věřím, že každý kousek jídla se dá v domácnosti nakonec zužitkovat. Chce to jen trochu nápaditosti a cviku.
Pomoci vám mohou i tyto jednoduché tipy na zero food waste:
- lehce ovadlé ovoce a zelenina – které nás už neláká přímo konzumovat, typicky třeba hnědé banány, nebo lehce zavadlý salát; všechny se dají ještě skvěle zužitkovat do smoothie a to buď hned anebo si je můžete zamrazit v zip-lock (znovu uzavíratelných) sáčcích a dávkovat je v průběhu roku do smoothie podle potřeby. Mražené banány na kolečka například dodají smoothie krásně krémovou konzistenci a dětem je můžete umixovat i jako rychlou a vydatnou snídani s mlékem, kakakem a lžičkou medu nebo kokosového oleje.
- zbytky sýrů a šunky – i ty je nejlepší zamrazit a pak znovu využít třeba na francouzský slaný koláč. Recept na něj najdete v mém článku Den inspirovaný životem v Paříži.
- zbylá porce jídla, o kterou už nikdo nestojí – i to je ideální kandidát na zamrazení přesně pro ty dny, kdy jsem sama doma a nechce se mi vařit pouze pro sebe. Nemusím se tak odbývat pouze pečivem a nemusím si ani objednávat jídlo z restaurace s dovážkou domů.
- bílý jogurt s datem spotřeby – se dá ještě zužitkovat na mnoho způsobů. Mým nejoblíbenějším je vyrobit z něj dip (v kombinaci s česnekem anebo bylinkami) a ten pak podávat k pečeným bramborám, grilované zelenině, ale i té čerstvé (třeba mrkev a salátová okurka pokrájené na delší špalíčky).
A můj „bonusový tip“ je citron – vždy když z půlky citrónu vymačkáme šťávu, dáme zbylou kůru do myčky.
Nejen, že jí hezky provoní, ale nádobí je pak lesklé i bez použití leštěnky.
= zero food waste i zero waste v jednom 🙂
Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu! Nebo se přihlašte k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek 🙂
Napsat komentář