Minut čtení: 2

Studená okurková polévka podle Apetitu

Receptů na studenou polévku, obzvlášť tu z okurek, je na internetu i v kuchařkách víc než dost. Některé připomínají spíš řecké tzatziky než polévku, jiné se naopak mixují na jemnou kaši. Mě baví tento, protože má originální nápad jak zpracovat česnek do polévky tak, aby chutnala i dětem.

 

Studené polévky jsou asi nejlepší volbou do nekonečných veder, protože se nemusí vařit a přesto se tváří jako hotové jídlo, které někdo s láskou připravil. Využívají sezónní suroviny, takže nejsou nákladné a v kombinaci s bylinkami a kefírem nebo podmáslím ještě prospějí vašemu trávení, takže se hodí i jako předkrm před domácím grilováním.

 

Dnešní příspěvek bude stejně dlouhý, jako příprava takové studené polévky, takže mísu a lžíci do ruky a už máte skoro hotovo 🙂

 

Miluji tzatziky – tu vyváženou kombinaci okurek, bílého řeckého jogurtu a česneku. Syrový česnek ale není vždycky oblíbený dětmi a na druhou stranu okurková polévka bez česneku by asi neměla takový úspěch u mužů. Proto mě nadchnul recept z Apetitu, kde vymysleli, že prolisovaný česnek zlehka orestují (nebo spíš nechají pár minut prohřát) v olivovém oleji. Jeho šťiplavost se tak zatáhne, česnek i trochu zesládne, ale přitom má pořád své aroma, bez kterého by byla polévka docela mdlá.

 

Zatímco se česnek restuje (opravdu stačí jen pár minut a na nejmenší plamen nebo výkon varné desky), oloupejte a nastrouhejte salátové okurky najemno. Okurky dejte do větší mísy, přidejte kefír nebo podmáslí, nasekanou bazalku, trochu šťávy a kůry z citrónu a sůl podle chuti.

 

Pak česnek odstavte a nechte zchladnout. Opět stačí jen pár minut, protože se česnek vařil na mírném plameni a nepotřebuje tak moc dlouho stydnout. Úplně stačí doba, během které otrháte velkou hrst lístků bazalky a nasekáte je do polévky.

 

Vše smíchejte, dochuťte zlehka pepřem nebo koprem, pokud ho máte rádi a dejte vychladit do ledničky. Když potřebujete podávat polévku hned, je dobré do ní vhodit ještě pár kostek ledu. Dobrou chuť 🙂

 

 

Recept je převzatý z kuchařky Polévky z edice kuchařek Apetit. Oproti originálnímu receptu jsem nepoužila chilli papričku.

 

Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu! Nebo se přihlašte k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *