Recepty z medvědího česneku
Medvědí česnek patří neodmyslitelně k jaru. Je svěží, nabitý vitamíny a jarní energií probouzející se přírody. A často chutná i těm, kteří jinak česneku neholdují, tedy i dětem. Udělejte si se mnou jedno základní pesto z medvědího česneku, které můžete využít rovnou na pět různých receptů!
Pesto z medvědího česneku
Na základní pesto z medvědího česneku budete potřebovat:
- svazek medvědího česneku
- hrst slunečnicových semínek
- olivový olej
- sůl
- nastrouhaný parmazán nebo sýr grana padano (hrst)
Pesto podle mě nepatří mezi recepty, které by bylo potřeba přesně odměřovat.
1) Do mixéru natrhejte opláchnuté lístky medvědího česneku na menší kousky (trhám je volně na půlky nebo třetiny). Přihoďte hrst slunečnicových semínek, trochu kvalitní jemné soli a zalijte olivovým olejem tak, aby byly lístky ponořené.
2) Vše umixujte do hladší pasty. Nakonec do ní vmíchejte nastrouhaný sýr a přelijte do uzavíratelné skleničky.
Pesto vydrží čerstvé pár dnů v ledničce nebo jej můžete zamrazit v menších skleničkách na příště.
Pesto z medvědího česneku nejraději mrazím ve formičkách na led. Když ve formě zmrzne, vyklepnu všechny kostky pesta do uzavíratelného sáčku a takhle jej skladuji v mrazáku na další použití.
Výhodou oproti zmrazené směsi pesta ve skleničce je rychlost, s jakou se jednotlivé kostky rozmrazí, když je v kuchyni potřebuju. Snadno si tak ochutíme třeba caprese salát s rajčaty a mozzarelou nebo zeleninovou polévku.
A teď už hurá k jednotlivým receptům…
1) Jarní těstoviny s pestem z medvědího česneku a chřestem
Tohle jídlo bych mohla jíst na jaře snad každý den! Je hotové během chvilky a je přímo nabité svěžestí a jarní energií.
1) Čerstvý chřest omyjte a ulámejte mu zdřevnatělé konce. Bílý chřest oškrabejte (zelený to obvykle nepotřebuje) a pokrájejte na menší kousky vhodné k typu těstovin, které budete podávat.
Můj tip: Když chřest chytnete ve spodní třetině a lehce jej ohnete, dřevnatý konec se odlomí sám. Z konců pak můžete připravit vývar, který ochutí třeba zeleninové rizoto nebo chřestovou polévku, určitě je tedy hned nevyhazujte.
2) Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Když voda vře, vsypte do ní současně kousky chřestu i těstoviny.
Čerstvý chřest potřebuje zhruba stejnou dobu na vaření, jako těstoviny. Ušetříte si tak čas i nádobí a těstoviny lehce nasáknou chuť chřestu při společném vaření.
3) Po uvaření slijte, vraťte zpět do hrnce a vmíchejte několik lžiček pesta z medvědího česneku podle své chuti. Nakonec můžete ještě zlehka posypat nastrouhaným parmazánem nebo sýrem grana padano, který je jeho skvělou alternativou.
Za 20 minut je výborné jídlo na stole. 🙂
2) Plněné žampiony pestem z medvědího česneku na gril
Pokud hledáte inspiraci na víkendovou grilovačku, zkuste tenhle super snadný recept na žampiony na gril plněné pestem z medvědího česneku.
1) Žampiony očistěte kuchyňským papírem a odlomte jim nožku.
2) Do kloboučku žampionu dejte lžičku pesta z medvědího česneku, zasypejte nastrouhaným sýrem, pokapejte trochou olivového oleje a šup s tím na gril!
Za pár minutek máte skvělou chuťovku jako teplý předkrm nebo lehčí přílohu k masu. A pokud nemáte gril, nezoufejte, úplně stejně skvělé budou žampiony i z trouby. 😉
3) Pečené brambory s pestem z medvědího česneku
Další rychlovkou výbornou na gril i do trouby jsou brambory s pestem. Ideálně malé grenaille brambůrky anebo nové malé brambory.
1) Brambory opláchněte a 20 minut předvařte v hrnci.
2) Slité brambory smíchejte s pestem, zabalte do alobalu a dejte na dalších 10-15 minut péct na gril.
Gril dodá brambůrkám křupavost, pesto svěží a originální chuť a vy je tak můžete jíst samotné nebo jako přílohu ke kuřeti i krkovici.
4) Zapečené toasty s pestem a mozzarelou
Pesto z medvědího česneku se skvěle hodí i na tuto rychlou teplou večeři.
1) Tmavé toasty potřete vždy z jedné strany silnější vrstvou pesta. Tmavý toastový nebo žitný chleba nám v tomto případě chutná nejvíc, protože je po zapečení výraznější a má příjemně oříškovou chuť.
2) Spodní toasty obložte plátky mozzarely a navrch položte namazanou stranu druhého toastového plátku. Obě namazané strany toastů jsou tedy vždy dovnitř.
3) Dejte zapéct do kontaktního grilu na 3-5 minut.
Toasty podávejte s čerstvým salátem a sklenkou bílého vína. Je to opravdu lahodná kombinace.
5) Další recepty s využitím pesta z medvědího česneku
Ani zdaleka s dnešní inspirací na recepty ještě nekončíme. 🙂
Takové pesto je totiž skoro univerzální kulinářský pomocník. Nám se ještě osvědčilo jako:
- nakládaný hermelín plněný pestem z medvědího česneku – hermelíny podélně rozříznete, naplníte pestem a pak naložíte do oleje obvyklým způsobem. Necháte v chladu odležet 5-7 dnů a máte skvělou delikatesu.
- kuřecí špízy obalené v pestu – kuřecí prsa nebo stehenní řízky nakrájíte na stejně velké kostky, napíchnete na špejli jako špíz nebo souvlaki a potřete pestem. Pak už stačí jen krátce opéct na pánvi nebo grilu.
- dochucení zeleninových polévek – každý zeleninový krém je o kousek lepší, když před jeho podáváním vmícháte do polévky lžičku medvědího pesta. Dodá jí šmrnc a trochu výraznější chuť. Pokud je polévka celkově mdlá, můžete do ní pesto rovnou rozmixovat místo bujónu.
Nemáte medvědí česnek na všechny ty recepty? Zkuste si udělat pesto z ředkvičkových listů úplně stejným způsobem, jen k němu ještě přidejte 1-2 stroužky česneku podle chuti.
A pokud milujete bylinky, bude vás bavit i můj článek Bylinky v kuchyni a zero food waste tipy.
Tak příjemné jarní pochutnání!
Napsat komentář