Ovesné vločky – malý ranní zázrak
Pokud stále věříte, že ovesná kaše není nic pro vás a ovesné vločky do vaší kuchyně nepatří (jako já ještě nedávno), vyzkoušejte tyto dvě lahodné kombinace receptů na přípravu ranní ovesné kaše a možná budete mile překvapeni. Jeden z nich je dokonce úplně bez vaření a přitom vás nabije samými úžasnými živinami.
Klasická ovesná kaše
Od mala jsem milovala klasickou krupicovou kaši, zalitou hezky rozpuštěným máslem a posypanou velkou vrstvou sladkého kakaa. A i teď v dospělosti si bez ní někdy neumím představit svoje líné nedělní ráno v posteli (když se mi nějaké poštěstí). Ale pak jsem jednou s velkým přemáháním ochutnala doma vařenou ovesnou kaši a úplně jí propadla. Co na první pohled nepůsobí úplně vábně, to správně připravená ovesná kaše dožene svou chutí a účinky na tělo. Ovesná kaše totiž:
- působí blahodárné na trávení a spokojené trávení rovná se i dobrá psychika a celková kondice
- zasytí na dlouhou dobu, ale bez pocitu přetížení, který mívám ze své oblíbené krupicajdy
- snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi
- je vhodná i pro ty, kteří mají alergii na lepek nebo laktózu
Uvařit ovesnou kaši je navíc úplně jednoduché a levné!
Na velkou porci kaše pro jednoho (případně porci pro vás a jednoho prcka) budete potřebovat:
menší hrnek ovesných vloček (používám ten na cappucino)
1,5 hrnku vody
pár lžic mléka (kravského nebo třeba mandlového)
špetku soli
na dozdobení trochu másla, čerstvé ovoce a skořicový cukr (dělám si svůj smícháním vrchovaté lžíce skořice a hrnku třtinového cukru ve šroubovací sklenici, kde ho pak i uchovávám)
V menším rendlíku smíchejte vločky a vodu, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Jakmile kaše vře, tak ji ztlumte a nechte zlehka probublávat tak dlouho, až dost zhoustne. Trvá to pár minut a vločky mezitím krásně změní konzistenci na krémovou. Když směs zhoustne, přidejte do ní pár lžic mléka tak, abyste dosáhli požadované finální hustoty kaše. A můžete servírovat!
Někdo kaši vaří pouze v mléce, ta se pak ale ráda připaluje. Někdo naopak mléko vůbec nedává a kaši vaří jen s vodou. Je dobrá i tak, ale pro mě to není úplně ono 😉
Když je kaše hotová, položím navrch pár plátků másla, posypu ji skořicovým cukrem a dozdobím čerstvým ovocem. V téhle podobě chutná i skoro 4 leté dcerce, kterou moc baví, že si jí ovocem může nazdobit podle svého 😉
Poznámky k receptu:
- pokud máte alergii na lepek, volte takové ovesné vločky, u kterých je garantováno, že jsou 100% bez lepku
- pokud chcete udělat recept bezlaktózový, uvařte kaši jen s vodou nebo použijte rostlinné mléko ( já dávám mandlové, šlo by i ovesné apod.) a máslo nahraďte kokosový olejem
- ze všech kombinací čerstvého ovoce, které jsem kdy vyzkoušela, jsou úplně nejlepší borůvky a ostružiny. Kaše je s nimi sladko-hořko-nakyslá a dohromady s voňavou skořicí se dostanete na dno misky během chvilky a budete hledat, kde si přidat 🙂 fungovalo to i na manžela!
- když nemáte čerstvé ovoce, jde použít i mražené, horkem kaše rychle roztaje. Někomu chutná i pár lžiček marmelády, třeba višňové.
Ovesná kaše bez vaření
Trendem poslední doby jsou ovesné kaše připravené tak, že se ovesné vločky namočí přes noc, tím nabobtnají a není už je pak potřeba vařit. Dlouho jsem se odhodlávala tuhle alternativu vyzkoušet, ale nakonec jsem propadla i jí.
Na rozdíl od klasické vařené ovesné kaše, do téhle je možné přidat ještě kupu oříšků a semínek, které přidají další extra porci vlákniny, zdravé tuky a zajímavou strukturu jídla! Navíc si připravím celou směs do zásoby a když pak vím, že bude následující ráno hektické (školka, služební cesta, brzké vstávání apod.), odsypu si večer pár lžic směsi do misky nebo cestovního hrnku, zaliju jí nejraději mandlovým mlékem a ráno mám rovnou hotovo 🙂
Na směs na ovesnou kaši bez vaření smíchejte do zásoby:
6 hrnků ovesných vloček
1 hrnek lněných semínek
1 hrnek slunečnicových semínek
1 hrnek libovolných oříšků případně dalších semínek (výborná jsou dýňová semínka, mandle loupané i se slupkou, nasekané vlašské ořechy, pekanové ořechy apod.)
2 lžičky skořice nebo perníčkového koření
1/2 hrnku až 1 hrnek dobrých rozinek (čím větší, tím lepší, skvělé jsou i zlaté sultánky)
Pro začátek klidně směs odměřte hrnečkem na espresso nebo cappuccino, pokud si nejste jistí, kolik jí vlastně do budoucna sníte. Smíchání ingrediencí vám zabere chviličku a semínka a oříšky vždy lépe chutnají čerstvé, než několik měsíců zavřené ve sklenici.
Celou směs nejdřív promíchám v míse a pak jí přesypu do uzavíratelné sklenice. Odsud si jí pak dávkuji podle potřeby a uvedený recept mi vystačí zhruba na 2 týdny, tedy odhadem 6-8 porcí.
Když si pak kaši chystám na ráno, odsypu si zhruba 5 vrchovatých lžic, které zaliju klasickým nebo mandlovým mlékem tak, aby byla celá směs ponořená (mléko lze přidat i dodatečně, pokud by vám ráno kaše přišla moc hustá). Vše promíchám a dám do ledničky odstát. Ráno si kaši nejraději ohřeju v mikrovlnce a dozdobím sezónním ovocem.
Poznámky k receptu:
- nevěřili byste, jak jsou ořechy a semínka výborné, když se namáčí celou noc, více se rozvine jejich aroma a jsou příjemné na skus
- díky přidání skořice a rozinek do směsi už není potřeba kaši nijak sladit, skořice má přirozeně nasládlou chuť a sušené ovoce je sladké dost, aby celá kaše nepůsobila mdlým dojmem
- kaši lze ráno jíst studenou, stejně jako ohřátou minutu z mirovlnky
- kaši lze vylepšit lžičkou ořechového másla (arašídové, mandlové apod.) i lžičkou kokosového oleje
- přes léto si kaši ráda zdobím čerstvým ovocem, na podzim přidávám víc sušeného ovoce, mými oblíbenými kombinacemi chutí jsou sušené švestky a perníčkové koření, brusinky a skořice nebo směs exotického ovoce s kokosem
- pro bezlepkovou variantu receptu použijte speciální bezlepkové ovesné vločky
- pro bezlaktózovou variantu receptu použijte pouze vodu nebo rostlinné mléko (nejvíc mi chutná mandlové pro svou oříškovou chuť)
- lze přidat i lžíci chia semínek pro další vlákninu a proteiny, osobně mám ale radši lněné semínko, které po namočení kaši přirozeně zahustí a je výborné na trávení
Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu! Nebo se přihlašte k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek 🙂
Napsat komentář