Lehké zimní recepty podle surovin – avokádo, brokolice, řepa
Zima je z kulinářského hlediska spíš o využívání zásob – naložených, sušených anebo mražených. I tak se dá ale „kouzlit“ a vytvořit rychlé a chutné recepty, které budou sezónní a vychutnáte si je v zimě a sychravém počasí třeba víc, než v parném létě. Recepty jsem tentokrát seřadila podle hlavních surovin, které v nich dominují – avokádo, brokolice a červená řepa.
Avokádo
Avokádo mi chutná sice celoročně, ale v zimě si obzvlášť užívám jeho tučnější skoro až krémově hladkou konzistenci.
Na snídani si ho dávám pokrájené na dlouhé proužky jako přílohu k míchaným vajíčkům, což je skvělá zdravá kombinace, která mě zasytí na dlouho i bez pečiva.
Jako lehký oběd jsem si oblíbila avokádový toast – kombinaci křupavého opečeného žitného chleba a namačkaného avokáda navrch, které často doplním ještě sezamovými nebo mletými dýňovými semínky. Když mám pak víc času a „kreativní náladu“, orestuju si k avokádovému toastu ještě pár žampionů a rajčat nebo navrch toastu položím vařené/zastřené vejce.
A večeře z avokáda je v podobně lehkém, ale výživném duchu, jen je k ní navíc ještě potřeba sekáček nebo tyčový mixér (viz toasty na fotce).
Recept na zdravou pomazánku z avokáda:
- jedno celé pokrájené avokádo
- několik hrstí rukoly, čerstvého špenátu anebo polníčku
- podle chuti eidam, goudu nebo čedar (do elektrického sekáčku stačí sýr pokrájet na kousky a ty pak umixovat se zbytkem směsi, při použití tyčového mixéru by bylo lepší sýr do výsledné směsi nastrouhat)
- prolisovaný stroužek česneku
- sůl, pepř a olivový olej kvůli krémovější konzistenci
Všechny suroviny dám ideálně do elektrického sekáčku a několika pulzy je umixuju na hrubší, ale krémovou směs. Celozrnný toastový chléb namažu zlehka máslem a mezi dva plátky dám vždy vzniklou pomazánku z avokáda. Pak toasty přiklopím a zapeču v sendvičovači. Pokud ho nemáte, šly by toasty určitě opéct na sucho i na pánvičce, jen je lepší je několikrát přitlačit, aby se všechny chutě spojily a toast se i díky máslu a olejové směsi pěkně propekl dokřupava.
Brokolice
Další zelenou superpotravinou, která zasytí a v zimě dodá tělu i živiny a energii proti únavě, je brokolice.
Určitě v zimě nedám dopustit na pořádně hustou krémovou brokolicovou polévku. Do jejího základu oproti jiným hustým polévkám nepoužívám cibuli, ale radši pokrájený pórek. Polévce dodá podobnou chuť, ale dá se ho použít víc, než cibule, takže po rozmixování uvařené polévky přidá víc „hmoty“ a polévku není potřeba zahušťovat moukou nebo jíškou.
Brokolice je překvapivě výborná i pečená na kousky. Stačí jí jen pokrájet na menší růžičky, dát na plech, pokapat trochou olivového oleje a upéct v troubě. Na 200 stupňů to trvá ani ne 20 minut. Chuť brokolice se pečením hodně zvýrazní a když jí smícháte v misce s oblíbenými ořechy nasekanými na kousky, vyrobíte si zdravou zimní svačinku nebo večerní zobání.
Nejčastěji ale poslední dobou vařím jednoduché těstoviny s brokolicí. Čerstvou brokolici pokrájím skoro až ledabyle na menší kousky (růžičky a košťál zvlášť). Ve velké pánvi s poklicí nechám vřít asi 2 cm osolené vody, vsypu do ní nejdřív pokrájené košťály a za dalších 5 minut vaření pak i pokrájené růžičky brokolice. Ty se vaří kratší dobu než košťál, proto je dávám později, aby nebyly zbytečně blátivé a „nesmrděly“ jako kapusta, což převařená brokolice snadno umí…
Růžičky brokolice s košťály nechám dohromady vařit cca 5-7 minut, ideálně tak, aby se odvařila i voda v pánvi na minimum. Pak k brokolici přidám pokrájenou cibuli a česnek, celou zeleninovou směs pokapu olivovým olejem a zlehka restuji ještě několik minut. Správný moment poznáte lehce tak, že jak cibule, tak i brokolice začnou díky restování výrazněji vonět – díky tomu je pak výraznější a voňavější i celé jídlo.
V mezičase si dám vařit těstoviny. My máme nejraději netradičně tvarované těstoviny Adriana Funghetto (jsou vidět na fotce). Hodí se ale i penne, torti nebo farfalle. Uvařené těstoviny al dente (u semolinových z tvrdé pšenice to trvá obvykle 9 minut) promíchám se zeleninovou směsí a pořádnou hrstí nahrubo nastrouhaného tučného výrazného sýra – skvěle se hodí gouda, čedar i parmazán. A výborné výživné jídlo, které chutná i dětem (případně vynechejte česnek) je na světe do půl hodinky. 🙂
Červená řepa
I červená řepa je superpotravina, ze které se dá vykouzlit mnoho jídel, navíc s minimálními náklady.
Zapomeňte na nakládanou řepu ze školní jídelny, která vám její chuť možná navěky znechutila a zkuste řepu upéct v troubě jako hlavní chod anebo zdravou přílohu k masu.
Syrovou červenou řepu omyju, oloupu škrabkou na brambory a pak nakrájím na podobně velké kousky.
Když dělám řepu jako hlavní chod, nakrájím jí podle velikosti bulvy na kolečka nebo půlkolečka. Na stejnou velikost nakrájím i syrové brambory anebo batáty. Všechny kousky zeleniny rozložím na plech tak, aby se nepřekrývaly, osolím, opepřím, pokapu olivovým olejem a dám péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. S řepou je dobré začít, protože jí pečení trvá klidně i hodinu. Bramborám by mělo stačit 40 minut a batátům dokonce ještě o chvilku méně.
Zatímco se zelenina peče, vezmu si kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany, prolisuju do něj česnek podle chuti a dosolím. Česnekový jogurt pak slouží jako výborný dip k pečené zelenině, které dodá ten „správný říz“.
Když dělám červenou řepu jen jako přílohu, krájím jí spíš na menší kousky, než kolečka. Ty pak dám péct stejným způsobem jako je popsáno výše. Zatímco se řepa peče, nachystám si hezkou mísu. V té smíchám pár lžiček olivového oleje, trochu balsamika, vrchovatou lžičku hrubozrnné hořčice, sůl a pepř.
Do vzniklé marinády/zálivky pak po upečení řepu přesunu a důkladně jí v ní obalím. Když řepa trochu zchladne, přidám do mísy i několik hrstí polníčku a vše promíchám. Vznikne tak lehká teplá příloha, která je výborná k pečenému masu na odlehčení.
A malý tip na závěr – pokud jste řepu doteď nejedli, nenechte se pak zaskočit na záchodě tím, že řepa funguje i jako velmi silné barvivo. 😉
Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu! Nebo se přihlašte k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek. 🙂
Napsat komentář