Jak být chic – 30 denní výzva / 4. část
Tímto týdnem se už přehoupneme přes polovinu všech tipů. 🙂 A já doufám, že vám dosavadní patnáctka nápadů přinesla inspiraci z různých oblastí, které je snadné „poladit“, když chcete žít víc elegantní život. Tento týden bude zaměřený na domov, jídlo a osobní rozvoj, tak ať vás baví!
Pro připomenutí – knihu Fiony Ferris jsem se rozhodla rozčlenit postupně po 5 tématech, na každý běžný den v týdnu. Pokud sledujete mé články průběžně, zabaví vás místo 1 měsíce hned na 6 týdnů. Její tipy jsem pak doplnila vlastními nápady. Pokud vám unikl začátek 30 denní výzvy, najdete jej v článku Jak být chic – 30 denní výzva.
16) Udělejte si z domova svou oázu
Domov je místem, kde máme nejlepší možnost odpočívat, cítit se v bezpečí, obklopeni svými oblíbenými lidmi, zvířaty, věcmi… Domov je základna, do které se vracíme dobíjet si baterky a čerpat energii na svět „tam venku“. Ne vždy to tak ale vnímáme…
One of the best parts of being a grown-up is living in my own home, where it is entirely my choice how it looks and feels.
Vést vlastní domácnost (i v nájmu) by neměla být povinnost, ale příležitost vytvořit si takový prostor, ve kterém jsou jen věci podle našeho výběru. Kde má všechno svůj účel, kde se cítíme dobře a kde nás baví trávit svůj volný čas.
Vybírejte si barvy, které ve vás vyvolávají příjemné pocity. Materiály, které jsou vám příjemné na omak. Nábytek, který umožní skladovat vše potřebné, aby prostor působil upraveně a čistě.
Rádi čtete nebo třeba hrajete na kytaru? Vytvořte si koutek, kde budete obklopeni svými oblíbenými knihami nebo hudebninami. Místo, kam si můžete odložit svůj oblíbený nápoj, zatímco se věnujete svému koníčku a pár detailů, které vám vše zpříjemní – polštáře na sezení nebo podepření zad, deku na klín, plakát, zelenou kytku…
Zkuste si představit, že je váš domov chic hotel nebo penzion. Ti totiž moc dobře vědí, že je potřeba příjemně se naladit už od vstupu. Čerstvé květiny, naleštěná zrcadla, naklepané polštářky, nachystaný kávovar s oblíbenými hrnky a cukřenkou… Někdy stačí jen pár detailů, které na nás dýchnou příjemnou atmosférou a domov je oázou, i přes drobky na gauči nebo haldu bot v předsíni. 😉
17) Věnujte si náležitou péči
Pečujeme o děti, pečujeme o partnery, pečujeme o domácnost, zvířata, širší rodinu, práci a milion dalších věcí, často ale zanedbáváme sami sebe. Jako kdyby vlastní dobrý pocit a blahobyt nebyla vůbec priorita nebo něco potřebného.
V letadle vám vždy řeknou, že máme nasadit dýchací masku nejdřív sobě a pak až pomáhat ostatním. A v životě by to mělo být stejně. Měli bychom se naučit věnovat si náležitou péči.
Ranní rutina – ráno dělá den a v mnoha rodinách, naši nevyjímaje, bývá tou nejsložitější částí dne. Když si vytvoříte rutinu, která se vám zautomatizuje stejně jako čištění zubů, budou vaše rána probíhat hladčeji a naladí vás na nový den a všechny výzvy, které s sebou přináší.
Svou osobní ranní rutinu jsem sepsala v článku Moje ranní rutina proti podzimní depresi. Tu naši rodinou pak ve článku Jak zvládnout nástup do školky – naše ranní rutina. Třeba zde najdete pár nových tipů, jak si zorganizovat své ráno.
Večerní rutina – večer dává obvykle více prostoru dohánět resty a věnovat se také sobě. Zkuste ke klasickému odlíčení a sprše přidat třeba ještě jeden krok navíc – tělové mléko, peeling, krátké relaxační cvičení, psaní deníku na vyčištění hlavy, cokoliv, co vás vyloženě baví a zapomenete u toho aspoň na chvíli na čas.
Baví vás sledovat svůj oblíbený seriál? Přidejte k tomu ještě manikúru nebo pedikúru s lehkou masáží nohou. Baví vás si číst? Spojte to s pleťovou maskou nebo horkou vanou. Vaříte po večerech jídlo na další den? Pusťte si dobrý podcast, hezkou hudbu, nalijte si skleničku vína nebo si uvařte relaxační čaj (moje nejmilejší večerní kombinace je sušený heřmánek s levandulí, které kupuju na váhu v místní Bylince).
Každý rutinní úkol se dá spojit s něčím příjemným, s něčím, co děláme hlavně sami pro sebe.
A pokud máte k dobru hned několik hodin nebo celý víkend, koukněte také na moje tipy, jak si dopřávám domácí wellness inspirované saunovými světy.
18) Málo a často
Všechno, co v životě za něco stojí, bylo vytvořeno postupně krok za krokem, pěkně cihličku za cihličkou nebo malými zvyklostmi, které se postupně zvyšovaly.
Nikdo nezačne běh rovnou maratonem, první kulinářské pokusy nadívanou kachnou nebo snahu něco si ušít rovnou módní přehlídkou.
We are the sum of our daily rutines; these can be good practices that build us up or unhelpful, unconscious patterns that sabotage our efforts.
Všichni jsme výsledkem svých denních zvyklostí. Ať už dobrých, které nás časem posouvají dál, tak těch špatných, které nás naopak brzdí.
Dělat něco málo, ale často je tak klíčem k úspěšným pokrokům i životu samému. Dělat něco málo, ale často, vám bude prospívat:
- při dietě – lepší začít malými krůčky měnit svoje zvyklosti, než se ráno vzbudit a říct si „tak a teď už nejím sladké“. Tělo při tak radikálních změnách začne panikařit a bude vás samo svádět zpátky ke starým špatným zvykům.
- ve vztazích – můžete jednou za čas dostat pugét sto růží a prsten s diamantem, nebo o sebe pečovat každý den. Uvařit druhému ráno čaj, když nestíhá, vzít děti do parku, aby si maminka chvíli vydechla, dojít do lékárny, když partnerovi není dobře nebo aktivně vymyslet program na víkend. Někdy i obyčejné „jaký jsi měl den“ vydá za víc než sto růží.
- v péči o sebe – když pečujete o svou krásu, je určitě lepší dělat pravidelně něco málo pro pleť, vlasy, svojí pokožku, než vše zanedbávat a pak se to snažit dohnat jedním šmahem. Nejlépe je to vidět asi na čištění zubů, to také nemůžeme odkládat až na víkend nebo jinou vhodnou chvilku 😉
- ve všech dalších oblastech jako cvičení, úklid, spoření…
Nesnažte se změnit sebe nebo svůj život ze dne na den. Naučte se postupovat malými, ale pravidelnými kroky. Sepište si je, pokud vám to pomůže anebo si dané činnosti zautomatizujte, takže se vám sami časem vryjou pod kůži. Budete překvapeni, o kolik se váš život časem skokem zlepší.
19) Dobrý pocit ve společnosti druhých lidí
Pro někoho je to přirozenost sama, jiný společnost druhých lidí téměř nevyhledává, protože se v ní necítí prostě dobře. Všechno se dá ale natrénovat. 🙂
Komplimenty – pokud se máte s někým začít bavit a netušíte o čem, najděte si jednu věc, kterou jim můžete upřímně pochválit. Jsou to hezké šaty, upravené nehty, zorganizovaná domácnost nebo udržované květiny? Povedla se jim zrovna prezentace, řídí komfortně nebo vynikají v jiné oblasti? Není potřeba nutit se do něčeho, co vám nesedne, ale někdy i pochvala zdánlivé maličkosti může nastartovat příjemnou konverzaci.
Stejně tak je důležité umět komplimenty přijímat. Asi všichni se začneme hned ohrazovat, že to nic není, nebo kompliment jinak shazovat. A přitom jednoduché „děkuji“ jako odpověď úplně stačí. 😉
Ptejte se přátelským způsobem a poslouchejte, co vám druhý odpovídá – když chceme, aby konverzace plynula hladce, není nic snazšího než poslouchat druhého a zajímat se upřímně o to, co nám říká. A když vás nenapadá žádné téma, které byste mohli probrat, představte si, na co byste se zeptali svého kamaráda. Jak se mají děti? Co práce, chystáte se na nějakou zajímavou dovolenou?
Převést konverzaci na druhého a nechat ho mluvit o sobě z vás udělá nejen oblíbeného společníka, ale bude se vám hodit zejména i ve chvíli, kdy se vás samotných někdo začne ptát na nepříjemné otázky. Tak co děti, na co ještě čekáte? Kdy do toho už praštíte? Ty jsi pořád sám/sama? Otočte téma na druhého a nebudete muset vysvětlovat svojí situaci ani postoje.
20) Buďte svým vlastním šéfkuchařem
Ať už vaříte rutinně každý den, jenom o víkendu nebo třeba vůbec, vždy můžete být svým vlastním šéfkuchařem. Důležitější než nadprůměrné kulinářské schopnosti je totiž umět si poskládat své menu.
Známé heslo „vím, co jím“ se nemusí vztahovat jen na to, co si sami uvaříte, ale začíná už při nákupu jídla tím, co si vložíte do košíku.
Zajímejte se o složení jídla, o jeho původ, ale i způsob, jakým je balené a prodávané. Sama už vím, že když si jednou za čas koupíme farmářské kuře, pochutnáme si na něm mnohem víc, než kdybychom jedli často běžné kuřecí maso z marketu. Má totiž úplně jinak rostlá vlákna masa, takže prsíčka nejsou nikdy gumová ani vysušená a celkově jinak voní.
Stejně tak miluju víkendové nákupy na farmářských trzích, už jen pro tu atmosféru, která na nich panuje. Když jdu nakoupit do velkého marketu, všeho je tam moc. Lidé jsou hladoví, spěchají, strkají se a fronty jsou nekonečné. Když přijdu na farmářské trhy, všichni jsou v pohodě, protože se na místní nakupování těší. Fronty jsou buď krátké anebo je využijete ke konverzaci. A jídlo má často místní původ, což je nejen ekologické, ale také se dozvíte třeba detaily o pěstování nebo chovu.
Doma si pak sestavte svá oblíbená menu. Jaká jídla se vaří tradičně ve vaší rodině? Jaká jídla jsou nejoblíbenější mezi dětmi nebo dospělými? Co můžete nachystat partnerovi, když má špatný den nebo si chce užít svůj oblíbený pořad v televizi?
Udělejte si vlastní malou kolekci prověřených receptů, sbírku menu z oblíbených restaurací nebo si zaplňte mrazák domácím jídlem od rodičů. Jídlo má překvapivě velký vliv na způsob života a když se na něj zaměříte, představuje další z mnoha oblastí, kde můžete být hravě víc chic.
Pokud hledáte inspiraci na recepty, na blogu mám celou sekci Sezónní recepty, kde si na své přijde určitě každý.
A za týden se opět těšte na další pokračování tipů, jak být víc chic. 😉
Napsat komentář