Den inspirovaný životem v Paříži
Cestování mě vždycky dobije pozitivní energií a dá mi nadhled nad každodenním shonem a starostmi. Moje poslední cesta do Paříže byla sice jen na otočku, ale i tak jsem načerpala spoustu hezké inspirace pro malé radosti, kterými si můžete oživit svůj víkend i všední den.
Pařížský způsob života je pro někoho naprosto okouzlující a pro jiného až příliš snobský. Nelze mu ale upřít koncentrace na eleganci, umění, dobré jídlo a pití a celkové „joie de vivre“, které mě nesmírně baví.
Přenést si pařížskou atmosféru domů přitom není vůbec složité a nepotřebujete k tomu ani mimořádné kuchařské nebo jiné dovednosti. Stačí jen párovat dobré jídlo s vínem, láskou k životu a trochou kultury 🙂
Francouzská kuchyně
Francouzi jsou svou kuchyní vyhlášení po celém světě a některá jídla opravdu vyžadují léta praxe a kulinářských zkušeností. Francouzské domácí vaření ale nemusí být vůbec složité a víc než o hodinách strávených v kuchyni je o nápaditosti, kvalitě a celkové atmosféře při jídle.
Snídaně aneb Le petit déjeuner
Vstávání je hned příjemnější, když můžete začít svůj den se skleničkou mimosy v ruce – jednoduše smíchejte sekt a pomerančový džus v poměru 1:1 a podávejte ve sklenici na šampaňské.
Typickým snídaňovým pečivem je ve Francii bageta, croissant anebo brioška, sladká kynutá houstička, která se někdy peče i ve větší formě jako snídaňový chlebík. Francouzi je rádi párují s máslem a džemem vysoké kvality. Proto jsem sáhla po svých domácích marmeládkách a vybrala si hned dvě, které se chuťově hezky hodí:
- jahodové želé s tymiánem
- meruňkovou marmeládu s levandulí
Domácí džemy a marmelády jsou moje specialita a v jejich přípravě se každý rok opravdu vyžívám. Dělám jen malé série, které rychle mizí mezi kamarády a příbuznými a to hlavně proto, že mě baví vymýšlet originální chuťové kombinace. Obě výše uvedené zvládnete hravě uvařit doma i sami, když pokrájené ovoce necháte přes noc marinovat s bylinkami a ty pak vyjmete v průběhu vaření marmelády před tím, než ji začnete plnit do sklenic. Výborná by byla i marmeláda z mirabelek (někdo jim říká špendlíky) anebo hruškové želé, klidně i s kousky.
Oběd aneb Le déjeuner
Oběd není ve Francii hlavním jídlem dne, proto si vystačíte s něčím lehčím – jak k jídlu, tak i na přípravu. Já si vybrala quiche, nebo-li slaný koláč, který připravíte z křehkého nebo listového těsta a libovolné náplně, kterou máte doma k dispozici. Mými oblíbenými recepty na quiche jsou kombinace:
- houby, pršut nebo slanina a cibule (může být i červená)
- pórek a výraznější sýr (např. Gruyére nebo gouda)
- kozí sýr a rajčata (čerstvá i sušená)
Těsto rozložte do kulaté formy, ideálně s vroubkovaným okrajem, poklaďte na něj náplň a zalijte dostatečným množstvím směsi smetany a vajec (někdy používám i bílý tučný jogurt). Nezapomeňte na sůl, pepř, špetku muškátového ořechu a výborné jsou bylinky jako tymián, oregáno nebo pažitka. Nakonec dejte péct na 40-45 minut do trouby vyhřáté na 190 stupňů.
Když máte rozehřátou troubu, můžete si rovnou upéct i výborný a přitom úplně snadný francouzský obrácený koláč tarte tatin. Na těsto jednoduše smíchejte v míse 200 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice, špetku soli, 100 g másla pokrájeného na lupínky a 2-3 lžíce ledové vody. Všechny ingredience promačkejte prsty na žmolenku a z té pak udělejte hladkou kouli těsta, kterou odložíte na 30 minut do ledničky opět zchladnout.
Zatímco se těsto chladí, nasypte do pánve 125 g cukru krystal a pomalu jej zahřívejte na mírném plameni tak dlouho, až se z něj stane tekutý karamel (cukr dlouho nic nedělá, ale pak začne rychle tát, tak pozor, abyste jej ke konci nespálili, byl by hořký). Karamel přelijte do kulaté formy s pevným okrajem a rozlijte ho po celé ploše. Na vrch pak poklaďte ovoce (výborné jsou meruňky, broskve, jahody, jablka, ostružiny a další).
Ovoce pocukrujte 2 lžícemi vanilkového cukru, poklaďte tenkými plátky másla a na závěr na něj položte rozválené těsto. Okraje těsta zahrňte mezi ovoce a kraje formy, vznikne tak křupavá krusta po celém obvodu koláče. Těsto nakonec na pár místech propíchněte vidličkou a dejte péct na 35 minut do trouby vyhřáté na 220 stupňů.
Po upečení nechte koláč zhruba 5 minut zchladnout a pak jej překlopte na talíř. Těsto se tak dostane dospod a naopak navrchu bude ovoce v karamelovém sirupu. Koláč je výborný doplněný o kopeček vanilkové zmrzliny 😉
Večeře aneb Le dîner
Hlavní jídlo dne by mělo obsahovat alespoň tři chody a hlavně si na něj vyhraďte dost času, ideálně i partu svých blízkých. První chod je obvykle polévka nebo „charcuterie“ – prkénko nebo talíř s delikátními uzeninami, paštikou či rilletes (v podstatě hrubá paštika, která obsahuje i kousky masa či cibule).
Druhý chod je hlavní, většinou s masem, mořskými plody či rybou a zeleninou upravenou v páře, troubě nebo na pánvi.
Nakonec se servíruje dezert – tím je pro někoho kvalitní bílý jogurt se sezónním ovocem, talíř vybraných sýrů nebo kvalitní francouzské cukrovinky jako makronky či eclairs (banánky z odpalovaného těsta plněné krémem a s polevou). Nikdo neříká, že se musíte naučit tyto cukrovinky péct doma, naopak si je můžete donést v krabici od cukráře nebo je přinést jako dárek na návštěvu, která vás bude hostit.
Inspiraci pro recepty čerpám z úžasné kuchařky Moje skvělé recepty z francouzského bistra od Anne-Katrin Weberové. Většinu jídel zmíněných výše naleznete ve fotogalerii.
Francouzská hudba
Pro dokreslení atmosféry si ráda pouštím typicky francouzskou hudbu. Na mém francouzském playlistu určitě nesmí chybět:
- romantická Carla Bruni a její Quelqu´un m´a dit
- nejznámější chansoniérka Edith Piaf a její La vie en rose a Milord
- hravá a veselá Les comédiens od Charles Aznavour
- klasická Sous le ciel de Paris od Juliette Greco
- mix klasiky od Yves Montand i modernějších skladeb od Benjamin Biolay
Francouzská móda a elegance
Tohle téma by si vyžádalo samostatný příspěvek a nejspíš by nebyl ani jeden 🙂 Co opravdu obdivuji na způsobu, jakým se oblékají Pařížanky, je kvalita a jednoduchost jejich šatníků. Žádné ukřičené barvy, příliš výrazné vzory, laciné střihy nebo materiály.
Pařížanky preferují malý kompaktní šatník, kde převládá kvalita oblečení nad jeho kvantitou, kde se opakují barvy a všechno se dá vzájemně kombinovat. Typický šatník Pařížanek poznáte podle toho, že:
- obsahuje menší počet kousků oblečení, ty jim ale perfektně sednou
- oblečení je v základních neutrálních barvách jako bílá, šedá, černá, modrá, béžová
- základní barvy šatníku doplňují jednou akcentní barvou – nejčastěji červenou, růžovou, žlutou
- vzory základních kousků šatníků jsou vyloženě tradiční jako proužky či puntíky
- netradiční vzory pak volí pro doplňky – kabelky, boty, šátky či pásky
- tím, že nakupují méně často, pořizují si oblečení v maximální kvalitě, kterou si zrovna mohou dovolit
- i doplňků mají malé množství, ale některé jsou tak kvalitní, že se dědí z generace na generaci (třeba kabelky)
- nebojí se rotovat stále stejné kousky oblečení dokola, pokaždé je ale ozvláštní jiným doplňkem – barevný pásek, boty nebo šátek se zajímavým vzorem, statement náhrdelník apod.
Pro někoho je způsob, jakým Pařížanky vedou svůj šatník poměrně nudný, mě naopak přijde dost osvobozující. Nepodléhá neustále novým trendům, dá se snadno kombinovat dohromady, ráno nemusí trávit dlouhé minuty před skříní vybíráním si outfitu pro dnešní den a přesto jsou vždy upravené a elegantní.
Francouzské umění
Říká se, že umění je nejlepší sérum na pleť a u mě to tedy rozhodně platí! Když jsem si v tom malém časovém okénku, které jsem tentokrát měla v Paříži k dispozici, mohla vybrat mezi kavárnou, památkami, shoppingem a galerií, šla jsem do muzea a byla to nejlepší volba ze všech! 🙂 Už od dospívání miluju impresionismus a obzvlášť život a dílo Clauda Moneta. Tolik emocí, které ve mě dokáží jeho obrazy vyvolat!
Pokud chcete strávit den inspirovaný Paříží, určitě vyražte do své místní oblíbené galerie, do muzea, divadla nebo na dobré kulturní představení. A pokud nemáte nic podobného k dispozici, můžete se alespoň virtuálně projít mojí „osobní galerií“, kterou jsem si v Paříži nafotila v Musée d´Orsay.
Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu! Nebo se přihlašte k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek 🙂
Napsat komentář