Minut čtení: 6

Comfort food – jídlo, co vás zahřeje na těle i na duši

Comfort food u nás ještě nemá úplně zažitý ekvivalent, ale je to v podstatě takové „pohodové jídlo“, které pohladí duši a proto se k němu nejčastěji uchylujeme na podzim a v zimě a taky když nám není hej… Pro někoho je comfort food smažené jídlo – kuřecí stripsy z oblíbeného fast foodu, křupavý řízek na sádle nebo pytlík chipsů. Pro jiného je comfort food víc o sladké chuti – tabulce čokolády, dortíku, krémové konzistenci nadýchané šlehačky… A někdo nedá v takovou chvíli dopustit na pořádnou omáčku nebo třeba teplý pudink.

 

Když mě přepadnou takové chutě, mám své oblíbené recepty, které nikdy nezklamou a nadchnou klidně i jako nedělní oběd nebo tříchodová večeře:

  • francouzské rillettes
  • hovězí po Burgundsku
  • horká čokoláda s javorovým sirupem

A skvělé je, že i když možná vypadají složitě, zvládne je připravit i kulinářský začátečník! Navíc patří do mé oblíbené kategorie jídel „dej to všechno do hrnce a běž klidně dělat něco jiného“.

 

Francouzské rillettes [:rijet]

 

 

Rillettes jsou vlastně taková masová pomazánka, nejlépe z divokého masa a koření, vína a sádla.

 

Typickými masy, která se na francouzské rillettes používají jsou kachna a husa. Ale výborný je i bůček, králík anebo jako v mém případě zajíc.

 

Na 3 skleničky rillettes budete potřebovat:

  • 500 – 600g masa (typicky třeba dvě kachní stehna, hřbet z velkého zajíce nebo králíka, případně libovější bůček)
  • směs divokého koření – jalovec, černý pepř, nové koření, bobkový list, tymián (dávám cca 5 kuliček od každého, 2 bobkové listy a tymián podle chuti)
  • 2 – 3 deci vína na podlití (barva vína záleží na druhu masa)
  • 1 velké nakyslé jablko
  • 2 kostky sádla
  • sůl, pepř
  • volitelně 2-3 stroužky česneku

 

Maso vložím do hrnce a krátce orestuju ze všech stran. Když se totiž na začátku maso opeče, bude výsledná chuť výraznější. Pak maso podliju vínem zhruba do poloviny hrnce a přidám obě kostky sádla. Celou směs dohromady zahřívám na střední plamen, dokud se sádlo úplně nerozpustí.

 

Pak přihodím jablko včetně slupky pokrájené na kousky, všechno koření a případně i česnek. Ztlumím plamen a celou směs nechám 1,5 – 2 hodiny zvolna probublávat, až se všechny chutě prolnou a maso se úplně rozpadá.

 

 

Pokud bylo maso s kostí, vyndám ho opatrně z hrnce na prkénko a pokrájím na větší kusy. Ty pak přendám do skleniček, kde je zaliju zbylou směsí s jablky a sádlem.

 

Velké kusy koření jako třeba celé bobkové listy nebo jalovec už do skleniček nedávám, aby šly rillettes pohodlně mazat na chleba.

 

Trochu rozpuštěného sádla si nechám stranou a když skleničky vychladnou a začnou zatuhovat, naliju vrstvu sádla ještě úplně navrch, aby celé jídlo „zakonzervovala“. Rillettes jsou totiž čerstvé jídlo, které se už dále nezavařuje a takto připravené vydrží v ledničce určitě 2-3 týdny.

 

Na podávání je nejlepší starší chleba, který se nasucho opeče v troubě nebo v toasteru. Rillettes pak namažu navrch, dochutím hrubou solí a čerstvě namletým pepřem.

 

Výborné jsou doplněné také o malé křupavé okurečky cornichonky. A samozřejmě sklenku vína. 🙂

 

Hovězí na víně/po Burgundsku

 

 

Hovězí po Burgundsku proslavila historicky slavná kuchařka Julie Child a půvabný film Julie & Julia. Ten si k němu můžete rovnou pustit, pokud jste ho ještě neviděli. 🙂

 

Hovězí na víně vypadá jako náročný recept pro pokročilé, ale se správným hrncem a kvalitními surovinami ho dokáže uvařit opravdu každý. Jen se nebát. 🙂

 

Na hrnec plný skvělého dušeného masa budete potřebovat:

  • 800g hovězí kližky (v bio kvalitě bude křehčí a voňavější)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule
  • 100g anglické slaniny (plátky nebo vcelku)
  • 2 větší mrkve, 1 pastinák a kousek celeru
  • 2 lžíce kvalitního rajského protlaku (nevynechávat!)
  • 150 g menších žampionů, ideálně hnědých
  • 400 – 500ml červeného vína (navzdory receptu mě nejlépe funguje Merlot pro svojí lehce nasládlou chuť)
  • pár kuliček černého pepře a nového koření (dávám 8 + 5)
  • 2 bobkové listy a podle chuti tymián

 

Příprava je opravdu jednoduchá, pokud dodržíte pár osvědčených pravidel a postupů:

  • chce to opravdu dobrý hrnec – ve kterém můžete dát maso se zeleninou pomalu dusit do trouby. Já používám litinový černý hrnec s poklicí. Pokud jej nemáte, použijte jiný hrnec se silným dnem anebo pekáček, který jde přiklopit.
  • nejprve v hrnci na oleji orestujte zprudka hovězí maso pokrájené na větší (cca gulášové) kostky
  • pak maso vyjměte a na výpeku orestujte pokrájenou slaninu, cibuli a všechnu kořenovou zeleninu, až má lehce zlatavou barvu
  • k zelenině vraťte maso, promíchejte a celou směs zarestujte s protlakem – ten pozvedne výslednou chuť na mnohem vyšší level (ráda kupuju protlak v tubě, často totiž nevím, co s nespotřebovaným zbytečkem v plechovce)
  • nakonec přihoďte žampiony, pokud jsou maličké, ani je nemusíte krájet; vše podlijte vínem zhruba do 3/4 směsi a přidejte vodu tak, aby kousek směsi ještě zůstal neponořený – není to polévka, ale dušené jídlo 😉
  • přidejte všechno koření a hrnec přesuňte do trouby vyhřáté na 160 stupňů
  • v troubě jídlo pomalu dusím (směs lehce probublává) někdy i 4-5 hodin a zhruba jednou za hodinu směs promíchám, aby se maso připravilo rovnoměrně a chutě prolnuly. Podle potřeby je možné přilít víno anebo vývar/vodu.

Jídlo je hotové, když je maso úplně měkké a jen zlehka ponořené ve směsi zeleniny a vlastní šťávě. Není to tedy guláš s haldou omáčky. Jako přílohu jsme si oblíbili klasickou bramborovou kaši. Umím si ale představit i „línější“ variantu s křupavou bagetou. A zase tu sklenku vína. 🙂

Horká čokoláda s javorovým sirupem

Horkou čokoládu najdete v nabídce snad každé kavárny, cukrárny nebo restaurace. Opravdu dobrých horkých čokolád jsem ale měla jen poskrovnu, protože buď připomínají víc kakao než čokoládu, nebo mají konzistenci jako puding anebo je z nich cítit prášek, ze kterého byly připraveny.

 

O důvod víc, udělat si doma svojí vlastní, pořádně čokoládovou a poctivou horkou čokoládu 🙂

 

Na 3 menší hrnky horké čokolády budete potřebovat:

  • 250ml smetany ke šlehání, nebo alespoň červeného plnotučného mléka
  • celou tabulku hořké čokolády s obsahem kakaa 60 % a více
  • mletou skořici
  • volitelně javorový sirup na oslazení
  • volitelně mleté lískové nebo vlašské ořechy na posypání
  • volitelně další kopec našlehané šlehačky navrch na dozdobení

 

Smetanu naliju do rendlíku, nalámu do ní čokoládu na kostičky a pomalu zahřívám na středním plameni. Cílem je, aby se čokoláda postupně rozpustila a prolnula se smetanou, směs by se ale neměla nikdy vařit.

 

Směs průběžně míchám malou metličkou nebo lžičkou a když je čokoláda rozpuštěná a směs získá krémovou konzistenci, přisypu nakonec špetku mleté skořice. Ta dodá svou nasládlou chutí hořké čokoládě úplně jiný rozměr a podtrhne celkovou chuť.

 

Pokud máte horkou čokoládu radši sladkou, rozmíchejte do směsi během vaření ještě 1-2 lžičky javorového sirupu. Anebo jím pokapejte našlehanou šlehačkou, kterou čokoládu dozdobíte navrch.

 

Dobrou chuť 🙂

 

Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu! Nebo se přihlašte k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek 🙂

 

Hovězí na víně je volně inspirováno Apetit recepty. Francouzské rilletes vařím podle své oblíbené kuchařky Moje skvělé recepty z francouzského bistra od Anne-Katrin Weberové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *