3 super snadné moučníky na víkend i všední dny
Čím víc jsme doma a vaříme skoro na denní bázi, tím víc mi přijde, že po jídle toužíme ještě po sladké tečce domácího charakteru. A protože vždycky není času nazbyt, objevila jsem pár receptů na dezerty, které jsou hotové opravdu během chvilky a s minimem úsilí.
1) Kakaový hrnkový koláč bez mléka a vajec
Tenhle koláč je tak snadný, že ho u nás v podstatě upekla 5letá dcerka. 😉 Budete potřebovat zhruba 10 minut na přípravu, 30 na pečení a pak už ho můžete rovnou jíst!
Na klasickou kulatou dortovou nebo koláčovou formu budete potřebovat:
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/4 hrnku kakaa
- 1/2 lžičky soli
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky octa (ano, to není omyl, opravdu ho tam dejte :))
- 1/3 hrnku oleje
- 1 hrnek vody
1) Troubu zapněte na horní a spodní ohřev a 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů.
2) Zatímco se trouba rozehřívá, smíchejte v míse všechny suché ingredience. Pak postupně přimíchejte všechny mokré. Těsto lze míchat metlou, vařečkou i stěrkou, je opravdu snadné a nepotřebuje žádné šlehání.
3) Pak těsto nalijte do formy s pečícím papírem (nebo vymazané a vysypané moukou) a dejte péct cca na 30 minut doprostřed trouby. Že je koláč upečený poznáte klasicky špejlí, která by z něj měla vyjít čistá. Je lepší ho zbytečně nepřesušit.
Hotovo! 🙂
Koláč je úžasně nadýchaný, vlhký, voní po kakau, je akorát sladký a pokud ho nesníte hned ještě vlažný, vydrží překvapivě vlhký a nadýchaný i několik dní.
Dá se jíst samotný jen tak, nebo si k němu přidejte kousek ovoce, bílý jogurt nebo zakysanou smetanu a třeba lžičku marmelády. Příště chci do těsta přidat i pár nasekaných vlašských ořechů. Ozvláštnit ho můžete i perníkovým kořením.
2) Zakrytý jablkový koláč
I tenhle koláč je ultra snadný a pro ještě lepší vysvětlení jsem vám nafotila celý postup krok za krokem.
Příprava zakrytého jablkového koláče zabere také cca 10 minut a dalších 30 minut se peče. Pak už ho můžete skoro hned konzumovat. Oslníte s ním i po nedělním obědě. 😉
Na zakrytý jablkový koláč budete potřebovat:
- hotové listové těsto, ideálně rozválené na pečícím papíře
- 1 velké nebo 2 menší jablka
- 25g cukru (ideálně třtinového)
- 25g rozinek
- 25g másla
- špetka skořice, já dala i mletý badyán
- na pomazání koláče 1 bílek a lžíce cukru
1) Troubu zapněte na horní a spodní ohřev a 200 stupňů, horkovzdušnou na 180 stupňů.
2) Z těsta si vykrojte kruh. Nasypejte na něj pokrájená jablka na menší kostičky, rozinky, třtinový cukr a máslo (máslo a cukr můžete nejdřív v misce promnout na drobenku, aby se více spojily). Pak směs poprašte skořicí podle chuti.
3) Okraje těsta potřete zlehka vodou a zahrňte je ke středu koláče, aby vznikl balíček. Ten pak otočte spojem dolů a do hladké strany koláče udělejte nožem 3 zářezy. Jsou to průduchy, kterými při pečení uniká pára, aby byl koláč křupavý a ne rozmáčený.
4) Celý koláč pak potřete bílkem a posypte cukrem, bude mít hezky křupavou krustičku. Dejte péct doprostřed horké trouby cca na 30 minut a v průběhu pečení troubu neotevírejte, aby listové těsto nedostalo šok a hezky „lístkovalo“.
Dobrou chuť! 🙂
Tenhle koláč je vlastně taková rychlá variace na štrůdl. Podávat se dá i s kopečkem vanilkové zmrzliny, ňam!
Určitě by šly přidat třeba i vlašské ořechy pro výraznější chuť. A v originále se mají použít hrušky namísto jablek, to už je na chuti a stavu zásob každého z nás. 🙂
3) Banana split
Banana split určitě znáte z dovolených a cukráren. Ve své nejzákladnější podobě je to čerstvý banán přepůlený podélně, přelitý čokoládou a dozdobený šlehačkou.
Mizí u nás tak rychle, že i když jsme ho měli za poslední týden několikrát, ani jednou jsem ho nestihla vyfotit. :))) Tak snad příště…
Postup je rychlý, o to víc ale volte kvalitní ingredience.
1) V malém rendlíku na mírném plameni nechám rozpustit silnější plátek másla. Pak ho zasypu hrstí kvalitní hořké čokolády, zhruba v poměru 1:1 s máslem.
Kupujeme čokoládové pecičky a těch je opravdu potřeba menší hrst, u tabulky čokolády by to byla zhruba třetina.
2) Směs v rendlíku míchám lžičkou, až se čokoláda také rozpustí a spojí s máslem. Trvá to asi 2-3 minutky.
Když je čokoláda moc hustá, přidejte ještě kousek másla. Když naopak směs působí dost tučně a tekutě, přihoďte kousek čokolády.
3) Banán rozpůlím podélně a položím řeznou stranu na talíř. Zaliju ho čokoládou a navrch dozdobím šlehačkou.
Když chystám menší množství moučníku, používám šlehačku ve spreji. Nekupujte ale ty super levné z marketu, protože jsou plné cukru a zbytečné chemie. Mě se osvědčila šlehačka ve spreji Laura (také z marketu), která stojí cca 50 Kč. Ideálně můžete koupit kelímek smetany ke šlehání a tu si doma čerstvě našlehat.
I Banana split jde doplnit kopečkem zmrzliny, pokud si chcete trochu víc zamlsat. 🙂
Pokud máte svůj oblíbený snadný recept, který u vás mizí stejně rychle, jako se připravuje, podělte se o něj se mnou na chatu.
První recept jsem převzala ze stránek Top recepty, druhý recept je volně inspirovaný receptem na Zakrytý hruškový koláč z edice kuchařek Apetit.
Napsat komentář