Jak ušetřit po Vánocích – nakupujte ve vlastní spíži!
Vánoční svátky a konec roku patří k mým oblíbeným obdobím, ale i s těmi nejlepšími předsevzetími a úmysly jsou stejně nakonec jak finančně, tak i kaloricky náročné. A tak nový rok ráda začínám s „lehkou nohou“, abych vše přirozeně vybalancovala zpátky. Kdykoliv chci pak ušetřit, stopnu všechny nákupy a i s vařením nejdřív projdu domácí spíž a mrazák a dokupuju jen nezbytné čerstvé suroviny. Tohle jsou moje nejmilejší recepty na odlehčení jídelníčku i rodinného rozpočtu.
Ovesná kaše s jablky a rozinkami
Mojí novou ranní závislostí je ovesná kaše s jablky a rozinkami. Snadný a levný recept, na který máme doma suroviny prakticky pořád a dá se obměnit na tolik způsobů, že se nám jen tak neomrzí.
Na základní recept ovesné kaše pro 2 stačí v hrnci smíchat:
- 1 hrnek ovesných vloček (nejraději mám jemné vločky)
- 3 hrnky vody
- hrst rozinek
- jablko pokrájené na kousky
- špetku soli a skořice
Směs včetně vody nechám přes noc odstát v chladu, kaše je tak jemnější, rozinky nadýchanější a vaří se kratší dobu.
Ráno ovesnou kaši krátce povařím (10-12 minut), rozdělím do misek, přidám plátek másla a zasypu skořicovým cukrem. Kaše chutná a voní úplně jako pečená jablka z trouby! Ňam! 🙂
Jindy přidám navrch hotové kaše lžičku brusinek ze skleničky (kompotu) nebo domácí marmelády, javorový sirup, mandlové máslo, nasekané vlašské ořechy… Fantazii a vaším chutím se meze nekladou. 🙂
Chlebová polévka
Chlebovou polévku jsme vařili doma, když jsem byla malá a protože jsem „polévková“, vzpomněla jsem si na ní nedávno v chladných měsících a zkusila ji uvařit pozpaměti.
Chlebová polévka v mém podání by se mohla jmenovat spíš sekyrková polévka, podle slavné pohádky Honza málem králem, protože do ní přidávám vše, co doma zrovna máme k dispozici.
Základem je vždy starý chleba pokrájený na kostičky. Ten jsem krátce opekla s nasekaným česnekem na sádle, jako základ polévky. Už jen ta topinková vůně byla opravdu slibná. 🙂
Pak jsem přihodila trochu sušené majoránky, pár sušených hub, bramboru pokrájenou na kostičky a celou směs zalila vodou do požadované konzistence. Protože si dělám vlastní bylinkovou sůl, nepoužívám kupované bujóny. Každopádně polévku je potřeba něčím přichutit, aby nebyla mdlá (bylinková sůl, domácí vývar, bujon).
Směs jsem povařila cca 20 minut, aby byly sušené houby dost měkké a chutě se hezky prolnuly. Nakonec jsem do polévky zavařila rozkvedlané vejce a dochutila ji čerstvě namletým pepřem.
Chleba se během vaření nasákne vodou, takže je pak měkký na skus a polévku přirozeně zahustí. Vždy ho ale krájejte s kůrkami, které ho udrží pěkně pohromadě.
Kuře s nádivkou
Když už jsme u starého pečiva, mým nejoblíbenějším způsobem jak zužitkovat staré tvrdé rohlíky je udělat z nich nádivku.
Tu pak podávám k pečenému masu jako jednu z příloh. V luxusní podobě ji dělám na Velikonoce do formiček na muffiny jako přílohu k jehněčímu masu. Jindy nádivka hezky oživí tradiční oběd v podobě pečeného kuřete s bramborami. Nejsnáz když ji přidám přímo do pekáče na závěr pečení.
Na základní nádivku ze 3 rohlíků budete potřebovat:
- 3 rohlíky nebo housky
- velký hrnek mléka
- 1 vejce
- čerstvou nebo sušenou petrželku
- sůl, pepř a špetku muškátového květu
Pokud máte starého pečiva víc, znásobte mu úměrně množství surovin. Z méně než 2 rohlíků nebo housek bych ale nádivku nedělala, aby vůbec nějaká vznikla. 😉
Postup je úplně jednoduchý. V míse smíchejte mléko, rozkvedlané vejce a petrželku (tu nevynechávejte, protože dodá nádivce šmrnc). Pak přidejte trochu soli (pečivo je obvykle dost slané), čerstvě namletý pepř a špetku muškátového květu nebo mletého muškátového oříšku pro vůni.
Pak pokrájejte pečivo na stejně velké kostky a lžící nebo vařečkou ho vmíchejte do mokré směsi tak, aby se všechny kostičky rovnoměrně obalily.
Nádivka se peče zhruba 20 – 30 minut na 180 stupňů. Nejraději ji přidávám k pečenému kuřeti přímo do pekáče na poslední půl hodinu pečení. Chutná mi totiž, že se zespodu nádivka nasákne výpekem z kuřete, který jí přirozeně omastí a navoní. Navrch pečené nádivky pak rozložím pár tenkých plátků másla, díky kterým je křupavá, ale vláčná zároveň.
Pečená zelenina s dipem
Nakonec se dá rozpálená trouba využít ještě k přípravě pečené zeleniny, třeba na večeři.
Zeleninu vybírejte podle své chuti. Bylo by ale škoda omezovat se pouze na brambory, když můžete zkusit i jejich sladkou variantu v podobě batát. My si oblíbili pečenou červenou řepu, mrkev na velké špalíčky, ale i jemný pastinák nebo dýni.
Všechnu zeleninu omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky. Pak ji rozložte na plech, osolte, opepřete a zakápněte dostatkem olivového oleje (cca 2 lžíce), aby se při pečení nevysušila.
Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Zeleninu na plechu párkrát prohrábněte vařečkou, aby se v koření a oleji obalila rovnoměrně ze všech stran. Pak ji opět na plechu rozložte a jednotlivým kouskům nechte trochu prostoru, aby se mohly opéct ze všech stran.
Nám obvykle stačí jeden plech zeleniny pro 2 středně hladové. Pokud chcete zeleniny upéct víc, použijte raději dva samostatné plechy.
Zelenina se většinou peče okolo 30 – 40 minut, záleží ale na její velikosti a také druhu zeleniny, který použijete. Nejvíc času určitě potřebuje červená řepa, ta snese klidně i hodinu. Můžete s ní na plechu tedy začít a pak postupně přidávat další druhy zeleniny do trouby.
Po červené řepě potřebuje dost času také dýně a brambory (45 – 60 minut). Pak mrkev a pastinák a nejméně času vyžadují batáty (cca 25 minut).
Směs zeleniny bude chutnější, když mezi ní přihodíte pár sušených bylinek jako tymián nebo rozmarýna a přidat můžete i stroužky česneku, ty ale nechte ve slupce, aby se nespálily!
Zatímco se zelenina peče, připravte si dip, do kterého jí můžete po upečení namáčet. Našim nejoblíbenějším je zakysaná smetana s prolisovaným česnekem. Masožravce zase zaujmete, když smícháte konzervu tuňáka s trochou majonézy a zakysané smetany.
Pokud máte v ledničce zbytek sýra, který potřebujete zužitkovat, klidně jím můžete na závěr posypat horkou zeleninu. Když přidáte navrch kozí sýr, máte opravdu plnohodnotné jídlo.
Případně můžete zeleninu nakrájet na menší kousky a pak si uvařit hrnek kuskusu nebo bulguru a vše nakonec smíchat. Obilno-zeleninová rizota vás opravdu zasytí a přitom jsou lehká na trávení a dají vám spoustu energie.
Dobrou chuť!
Napsat komentář